...
Ratingbyrået Moody's roste statsminister Mario Monti og hans folk for vilje til økonomiske reformer med sikte på styrking av statsfinansene. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/All Over Press/ANB

Besto første prøve

Italia har bestått den første prøven på markedene etter at ratingbyrået Moody's reduserte landets kredittverdighet. Kostnadene ved lån med tre års løpetid har falt til godt under 5 prosent.

Publisert 13.07.2012 kl 15:16 Oppdatert 13.07.2012 kl 15:21

Tips en venn på e-post:Finansdepartementet i Roma sikret seg fredag lån på 3,5 milliarder euro eller vel 26 milliarder kroner, til en rente på 4,65 prosent. I juni lå kostnadene for lån som skaffes ved at statsobligasjoner selges på auksjon, på 5,30 prosent.

Nedgradert

I tidlig handel fredag steg renta på lån med ti års løpetid igjen over 6 prosent, til 6,013 prosent. Dagen før lå den på 5,987 prosent, men så kom Moody's kunngjøring om nedgradering natt til fredag, og dermed gjorde renta et byks oppover.

Ratingbyrået roste statsminister Mario Monti og hans folk for vilje til økonomiske reformer med sikte på styrking av statsfinansene. Men den advarte mot faren for tilbakeslag hvis en ny regjering i Roma ikke følger opp reformene.

– Vi ser fortsatt betydelig fare for at reformene ikke blir satt ut i livet, framholdt Moody's.

Byrået reduserte Italias kredittverdighet fra A3 til Baa2, bare to hakk over såkalt søppelstatus, men møtte selv kritikk fra EU som mente tidspunktet for nedgraderingen var «uheldig».

Usikkerhet

Andre analytikere er enig i at usikkerheten foran nyvalg til nasjonalforsamlingen i Roma nå er den største risikofaktoren for Italia. Den høyt respekterte teknokraten Monti, som overtok som regjeringssjef i november i fjor, har gjort det klart at han går av neste år.

Nyvalget kan gi langt mer uberegnelige politikere makt i Italia. Tidligere statsminister Silvio Berlusconi vil ha den populistiske høyresiden tilbake ved makten, mens den radikale komikeren Beppe Grillo og hans Femstjernersbevegelse er på offensiven på motsatt fløy. (ANB-NTB)

På forsiden nå


– Kan ikke høre på musikk og vaske samtidig

Amund Maarud må konsentrere seg når han hører på musikk. Se Tono Sesssions på Bandwagon-TV her!

...

Mistet jobben etter kundeklager

Kunder syntes det var skremmende at Ubaydullah Hussain leverte pakker til dem.

...

Vil ikke snakke om drapssaken

Kim Andreas Kristiansen (23) ble onsdag varetektsfengslet i 20 dager i Nederland, men vil foreløpig ikke si noe om saken han er siktet i.

...

850 nye lærere tas ut i streik

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sier hun dimensjonerer for en langvarig streik.