Viste fram ny rakett

Nord-Koreas leder Kim Jong-un leverte sin første offentlige tale da landet feiret hundreårsjubileet for Kim Il-sungs fødsel med en svulstig militærparade.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un. (Foto: )

DEL

Opptakten til feiringen av hundreårsjubileet ble en fiasko, men under markeringen søndag ville nordkoreanerne vise militære muskler.

Med taktfast millimeterpresisjon, slik bare nordkoreanerne kan, paraderte titusenvis av soldater i hovedstaden Pyongyang for å hylle nasjonens grunnlegger. Søndag var det 100 år siden Kim Il-sung kom til verden, og nesten 200 utenlandske mediefolk ble invitert til å delta i festlighetene til ære for Nord-Koreas «evige president».

Landets unge leder Kim Jong-un holdt sin første offentlige tale etter at han overtok makten etter sin far, som døde i desember i fjor. I den over 20 minutter lange talen som ble sendt på TV, hedret Kim sin far og bestefar som store ledere. Talen markerer at Kim Jong-un ønsker en annen profil enn sine forgjengere. Hans far skal bare ha kommet med en eneste offentlig uttalelse i løpet av sine 18 år i lederrollen, skriver BBC.

– La oss gå mot endelig seier, sa den unge lederen til stor applaus fra de titusenvis av soldater og sivile som deltok i og overvar paraden.

Rakett

Nord-Korea har de siste dagene møtt massiv kritikk etter fredagens oppskyting av en langdistanserakett. Selv om oppskytingen var mislykket og raketten eksploderte i lufta etter et drøyt minutt, har hendelsen vakt sterke reaksjoner.

Ifølge Nord-Korea var formålet å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at oppskytingen var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Under militærparaden viste Nord-Korea fram noe som så ut til å være enda ny rakett. Ifølge BBC var raketten kamuflert og ble fraktet på en 16-hjuls lastebil.

– Overlegen militærteknologi er ikke lenger noe som imperialistene har monopol på, sa Kim Jong-un i sin tale.

– Vi må gjøre det vi kan for å forsterke folkets væpnede styrker, sa han.

Ifølge Kim er tiden hvor andre kunne true og utpresse landet hans med atomvåpen over for alltid.

Den sørkoreanske eksperten Baek Seung-joo tror ifølge nyhetsbyrået AFP at Kim likevel kan mene alvor med signalene om mer åpenhet.

Fødested

Kim Il-sung ble født 15. april 1912 i Mangyondae-distriktet i Pyongyang, byen som senere skulle bli Nord-Koreas hovedstad, og het egentlig Kim Song-chu. Foreldrene var protestantiske kristne, og flyktet i 1925 til Kina for å slippe unna Japans okkupasjon av Koreahalvøya.

Sønnen fattet som ung mann interesse for kommunismen. Han tok dekknavnet Kim Il-sung da han sluttet seg til motstandsbevegelsen, og i 1935 ble han politisk kommissær i «Den forente nordøstlige antijapanske armé».

I 1940 flyktet Kim og andre koreanske kommunistledere til Sovjetunionen for å komme seg unna okkupantene. Men i 1945 var Japan beseiret, og i 1947 proklamerte kommunistene med Kim Il-sung i spissen opprettelsen av Den demokratiske folkerepublikken Korea.

Krig

I 1950 brøt det ut en tre år lang krig mellom denne staten nord på halvøya og det vestlig orienterte Sør-Korea. Kina og Sovjetunionen støttet Nord-Korea, som først hadde stor militær framgang, men i 1953 måtte Kim Il-sung gå med på en våpenhvile.

I over 40 år etter dette styrte han Nord-Korea med jernhånd. Ledetråd var «juche-tanken», en ideologi for selvberging, som førte den nordkoreanske befolkningen ut i dyp fattigdom og til tider katastrofal matmangel.

Kim Il-sung døde 8. juli 1994, og ble etterfulgt av sønnen Kim Jong-il. Helt fram til sin død var Kim Il-sung kjent som «Den store lederen», og nordkoreanerne kalte ham også «Menneskehetens strålende sol» - en vurdering få i andre land delte. (ANB-NTB)

Artikkeltags