Lettlurt VM-dronning

Hemmeligheten som gjør trippel skiskytterverdensmester Tora Berger (30) uslåelig» på siste runde: - Jeg lurer meg selv til å tro at jeg er så sterk.

Tora Berger tok gull på fellesstarten.

Tora Berger tok gull på fellesstarten. (Foto: )

DEL

Bare langrennsfenomenet Darja Domratsjeva hadde bedre tid på sisterunden enn lillesøster Berger i søndagens VM-fellesstart. Slik ville det neppe blitt dersom lesjingen ikke hadde tatt seg tid til å juble for nytt VM-gull på oppløpet.

Avgjørelsen falt i de siste motbakkene på siste runde, der hun fullstendig knekte sølvvinner Marie Laure Brunet og bronsevinner Kaisa Mäkäräinen.

– Jeg har et gir å gå på som ikke alle andre også har. Jeg føler selv at jeg er sterk på sisterunder etter å ha overbevist meg selv om det gjennom mange år. Jeg lurer meg selv til å tro at jeg er så sterk. Så enkelt tror jeg det er, sa Tora Berger til NTB etter gull nummer tre i mesterskapet.

I overkant

Fire dager etter karrierens første individuelle VM-gull (normaldistansen), tok hun også sitt annet (fellesstart). Tidligere i mesterskapet ble det gull i blandet stafett sammen med Synnøve Solemdal, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

Samlingen gjorde henne til VM-dronning 2012.

– Jeg hadde selvsagt håpet å kunne gå noen gode løp i VM og få med meg en gullmedalje. Å reise hjem med to individuelle gullmedaljer og en fra blandet stafett, og ikke minst å ta medalje på stafetten med jentene, er nok litt i overkant av hva jeg drømte om, slo lesjingen fast.

Vips, så hadde Tora Berger like mange VM-gull som storebror Lars (3 i langrenn, ett i skiskytterstafett). Men at det gikk mot nytt gull på fellesstarten, trodde ikke Dombås-løperen på underveis.

– Førsterunden gikk greit. Annen-, tredje-, fjerde- og femterunden var pyton. Jeg hadde absolutt ikke trodd at jeg skulle komme først til mål. Da jeg kom inn til siste skyting, håpet jeg dem foran meg ville skyte fullt slik at jeg slapp å fighte på sisterunden igjen, hevdet Berger dagen etter råkjøret for stafettbronse mot hviterussiske Domratsjeva.

Men bomskudd av begge løperne i front sendte Berger rett i tet ut fra en perfekt siste stående skyteserie.

– Jeg trodde først at jeg var nummer to ut fra skyting, men forsto raskt at jeg ledet. Heldigvis kunne jeg holde litt igjen på flatene slik at jeg kunne gi alt jeg hadde i bakken. Men etter at de to andre jentene slapp, var det fortsatt to bakker igjen. Mot slutten var jeg veldig stiv.

To nye år

Under mesterskapet er det blitt klart at Berger satser for fullt i nye to år - til OL i russiske Sotsji i 2014.

– Jeg bestemte meg for en stund tilbake for å prøve to nye år slik at jeg slapp å tenke noe mer på det. Så lenge jeg ikke har andre tanker om hva jeg har lyst til å drive med, er det naturlig å fortsette som skiskytter.

– Hvordan skal du makte å toppe tre VM-gull?

– Jeg vet ikke. Mitt håp er å toppe dette med å bidra til at flere av jentene i laget kan prestere på høyt nivå. Det var artig å gå sammen med både Synnøve (Solemdal) og Elise (Ringen) på tredje runde. Jeg håper en dag at de vil klare å fullføre helt til mål, sa Tora Berger.

Fellesstartgullet i VM er det fjerde som er vunnet av en norsk kvinne siden øvelsen ble innført i 1999. Tidligere norske verdensmestere er Liv Grete Poiree (2000 og 2004) og Gro Marit Istad Kristiansen (2005).

Kun Liv Grete Poiree og tyske Andrea Henkel har noensinne greid flere enn tre gull i ett og samme VM for kvinner.

Søndag var 50. gang Tora Berger var på seierspallen i verdenscupen, alt inkludert. (ANB-NTB)

Artikkeltags