Han frykter at Norge kan få sin egen Trump

Den svenske samfunnsøkonomen og lederen av det svenske Reforminstituttet, Stefan Fölster, har regnet ut hvilke jobber som vil forsvinne i Norge de neste årene, og hvilke jobber som vil komme i stedet.

Den svenske samfunnsøkonomen og lederen av det svenske Reforminstituttet, Stefan Fölster, har regnet ut hvilke jobber som vil forsvinne i Norge de neste årene, og hvilke jobber som vil komme i stedet. Foto:

Om de skandinaviske landene ikke endrer utdanningssystemene, kan vi se det samme populistiske folkeopprøret her som i USA, advarer svensk forsker.

DEL

– USA er et land som har hatt svært få reformer de siste 30 årene, og ikke gitt dem med et omstillingsbehov særlig mye støtte. Jeg tror de nordiske landene er langt bedre på den type reformer. Men det kan skje det samme her som skjedde i USA, sier Stefan Fölster til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Jobber som forsvinner

Den svenske forskeren og lederen av den svenske tenketanken Reforminstituttet er i Norge i forbindelse med NHOs årskonferanse.

På oppdrag fra NHO har Fölster forsøkt å anslå hvilke jobber som vil forsvinne i Norge de neste årene, og hvilke jobber det vil bli flere av.

Utviklingen kan by på flere utfordringer for Norge. Det vil bli færre og færre manuelle og ufaglærte jobber, og disse vil i stor grad erstattes av jobber som er mer teoritunge og krever høyere utdannelse. I sin presentasjon viste han også beregninger som tegner et dystert bilde av framtidens sysselsetting i Norge.

Dersom dette ikke møtes ved å forberede arbeidsstokken på framtidens arbeidsliv, kan konsekvensen bli den samme typen populistisk opprør som vi så da Trump ble valgt og Brexit var et faktum.

Fölster har tidligere advart mot at det samme kan skje i Sverige.

– Svensk industri har de siste årene krympet raskere enn i de fleste europeiske land, samtidig som utdanningssystemet ikke holder mål. De som er sjokkerte over valgresultatet i USA , bør regne med at Sverige styrer rett mot det samme kokepunktet, skrev forskeren i i den svenske avisa Dagens Nyheter i kjølvannet av at Trump ble valgt.

Ansettelsesformer

Svensken er særlig opptatt av å ha et utdanningssystem som er tilpasset den nye digitale og robotiserte tidsalderen. Men han mener den norske partifloraen og partene i arbeidslivet også bør ta grep.

– Man kan regne med at flere som jobber i framtiden ikke gjør det i vanlige ansettelsesformer, men som for eksempel frilansere. Da gjelder det for LO og Arbeiderpartiet å finne et system som fungerer også for personer som ikke har en tradisjonell fast ansettelse. I stedet for å si nei til alt, sier Fölster, og legger til:

– Det samme gjelder for den borgerlige blokken. De må finne ut hvordan man øker tryggheten for en del av de løst ansatte, som i dag har liten grad av trygghet. (ANB)

Artikkeltags