LO nekter havnearbeiderne å streike

Havnearbeiderne får likevel ikke lov til å streike onsdag.

Havnearbeiderne får likevel ikke lov til å streike onsdag. Foto:

Av

LO har pålagt Transportarbeiderforbundet å trekke tilbake varselet om politisk streik på åtte havner onsdag. LO mener Transport har varslet arbeidsgiverne om streiken for sent.

DEL

(FriFagbevegelse)Havnearbeiderne vil streike onsdag, men får ikke lov av LO fordi varselet ble sendt for sent.

– Konsekvensen av at varselet om politisk demonstrasjonsaksjon trekkes tilbake, er at det ikke er adgang for Transportarbeiderforbundets medlemmer å legge ned arbeidet for å delta i aksjonen, og eventuell arbeidsnedleggelse vil være å anse som skulk, skriver NHO på sine nettsider.

NHO oppfordrer samtidig sine bedrifter til å orientere de ansatte om LOs pålegg slik at problemer unngås.

Hovedavtalen sier at varsel om arbeidsnedleggelse skal varsles så tidlig som mulig, og at det skal drøftes med bedriften hvordan dette skal gjøres slik at aksjonen ikke griper inn i ordinær drift mer enn nødvendig.

Varselet fra Norsk Havnearbeiderforening i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) ble imidlertid ikke sendt før i går, kun to dager før den varslede politiske streiken.

Tirsdag formiddag sendte LOs juridiske avdeling en epost til Transportarbeiderforbundet, der de peker på at varselet er sendt for sent i henhold til hovedavtalen.

– Vi har tidligere bedt NTF bekrefte at den politiske demonstrasjonsstreiken ikke blir gjennomført i disse bedriftene. Det er ikke gitt noen tilbakemelding og LO pålegger derfor NTF – med alle tilgjengelige midler – å sørge for at varselet om politisk streik trekkes/ikke blir gjennomført i nevnte bedrifter. NHO får kopi av denne mail, skriver LOs juridiske avdeling.

Dermed ser det ut til at den varslede politiske streiken på havnene i Fredrikstad, Moss, Drammen, Larvik, Brevik, Kristiansand, Ålesund og Trondheim ikke blir noe av onsdag. (ANB)

Artikkeltags