Løfter du riktig på jobb?

Én av to nordmenn har kjennskap til riktig løfteteknikk på jobb, ifølge en ny undersøkelse.

Én av to nordmenn har kjennskap til riktig løfteteknikk på jobb, ifølge en ny undersøkelse. Foto:

Av

Mer kunnskap gir færre skader og mer trivsel på arbeidsplassen din.

DEL

Én av to nordmenn svarer at de vet hva riktig løfteteknikk er og at de utfører løft på riktig måte når de blir nødt til å løfte tungt på arbeidsplassen, ifølge en fersk YouGov-undersøkelse for AJ Produkter.

Godt forberedt

Fysioterapeut Snorre Krosby Hansen har master i manuellterapi. Han understreker at det eksisterer mange myter om korrekt løfteteknikk. Og at mye av det vi har lært er rett og galt ikke nødvendigvis stemmer.

– Det har kommet mye informasjon og forskning som viser at mye av det som har vært sagt om korrekt og feil løfteteknikk er delvis, eller i noen tilfeller, direkte feil. I stor grad handler det mye om du er forberedt på å kunne løse den oppgaven du står overfor, sier Krosby Hansen.

Mange bransjer er preget av tunge løft, noen i høyere grad enn andre. Uavhengig av om du jobber i lager- og industri-bransjen med tunge løft hver dag, i omsorgsyrker eller på kafé, er det viktig å vite hvordan du kan utføre et godt løft.

– Å være forberedt kan være så mangt, det kan for eksempel være om du har hjelpemidler tilgjengelig, god nok tid eller om du er godt nok fysisk rustet. Vi er alle forskjellige, og i tillegg er det ikke nødvendigvis naturlig å løfte alt på samme måte, påpeker fyssioterapeuten.

Tett på

Krosby Hansen understreker at det er mange faktorer som spiller inn ved løft av ulike ting, og at det derfor er vanskelig å si at én metode er den riktige.

– Vi vet at å bøye seg ikke er farlig, og at ryggen er sterk og skapt for å beveges. Men et generelt tips kan være å forsøke få objektet man skal løfte så tett på kroppen som mulig, sier han.

– Jo tyngre du løfter, desto mer fornuftig vil det være å bruke hele kroppen, samt fordele belastningen godt over de store muskelgruppene i ben, hofte og overkropp, avslutter han. (ANB)

Hva kan arbeidsgiver gjøre?

  • Opplæring: Se på arbeidsoppgavene som arbeiderne står overfor. Sørg for å gi tilstrekkelig opplæring i hvordan disse kan løses på enklest mulig måte. Vær kreative og se på alternative løsninger for oppgaven slik at den blir mindre ensformig/repetitiv. Variasjon er gull.
  • Oppvarming: Skal det først løftes tungt, er det mulig å varme opp litt. Bruk de litt lettere oppgavene først som oppvarming, eller prøv å fordele belastningen.
  • Hjelpemidler: Sørg for at det er hjelpemidler til alle, dersom dette kreves.
  • Tid: Har dere satt av god nok tid til at det er rom for pauser med alternative og lettere oppgaver?
  • Trening: Et annet tips vil være å la arbeidstakerne ha tilgang til trening i eller utenfor arbeidstid. En arbeider som er vant til å takle tyngre belastning under trening, vil være bedre rustet til å møte belastningen i arbeidshverdagen. Forebygging koster ofte mindre enn overbelastede arbeidere.
Ifølge fysioterapeut Snorre Krosby Hansen eksisterer det mange myter om korrekt løfteteknikk.

Ifølge fysioterapeut Snorre Krosby Hansen eksisterer det mange myter om korrekt løfteteknikk. Foto:

Artikkeltags