Nei til norsk lønn i Norge

For norskeide skip med norske sjøfolk som opererer langs norskekysten er det ikke norsk arbeidslovgiving som gjelder, men lovgivningen til skipets flaggstat, altså der det er registrert, som for eksempel karibiske småstater. Nå vil de rødgrønne partiene utrede å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår.

For norskeide skip med norske sjøfolk som opererer langs norskekysten er det ikke norsk arbeidslovgiving som gjelder, men lovgivningen til skipets flaggstat, altså der det er registrert, som for eksempel karibiske småstater. Nå vil de rødgrønne partiene utrede å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår. Foto:

Jonas Gahr Støre (Ap) refser regjeringen for å tillate sosial dumping på havet.

DEL

Stortinget sier nei til å utrede om sjøfolk på skip som opererer i Norge skal ha krav på norsk lønn.

– Grunnen til at vi landet på nei er at vi ikke ønsker å gi falske forhåpninger til norske sjøfolk om allmenngjøring av norsk sokkel, sier stortingsrepresentant for Frp, Oskar Grimstad, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag behandlet Stortinget et forslag fra de rødgrønne partiene om å utrede muligheten for å gi norske sjøfolk på norske skip som opererer langs norskekysten rett til norske lønns- og arbeidsvilkår. I dag er det skipets flaggstat som avgjør dette.

Norske sjøfolk

Men samarbeidspartiene endte på et nei.

Jonas Gahr Støre, Ap.

Jonas Gahr Støre, Ap. Foto:

– Grunnen til det er at Stoltenberg-regjeringen startet en utredning om dette, som konkluderte med at dette sannsynligvis vil ramme norske sjøfolk dersom alle skulle gjort det samme, i og med at vi er på alle verdens hav. Dermed endte vi på at vår løsning er en fullverdig nettolønnsordning etter dansk modell, som vil gi økt trygghet for norske sjøfolk, sier Grimstad i Frp.

Tirsdag holdt Ap-leder Jonas Gahr Støre sin halvårlige pressekonferanse på Youngstorget. Der refset han regjeringen for ikke engang å ønske å utrede muligheten for å gi norske sjøfolk norske rettigheter, og sikre at norsk arbeidsmiljølov gjelder for flerbruksskip som opererer i Norge.

– For å få til satsingen vi ønsker på havet er det helt avgjørende at vi trekker med ungdom langs kysten som forvalter en kystkultur med flere generasjoners kunnskap, og at de kan velge de yrkene og samtidig vite at du blir behandlet ordentlig og at det er trygge jobber. Det skal være konkurranse og variasjoner, men du skal vite at du blir behandlet ordentlig. Denne regjeringen vil ikke engang utrede det. Det mener vi er altfor passivt, sier Støre til ANB.

Rigmor Aaserud (Ap) og Stian Grøthe fra Sjømannsforbundet prater med tillitsvalgte som hadde møtt opp foran Stortinget.

Rigmor Aaserud (Ap) og Stian Grøthe fra Sjømannsforbundet prater med tillitsvalgte som hadde møtt opp foran Stortinget. Foto:

Demonstrerte

Tirsdag morgen demonstrerte de norske sjømannsorganisasjonene foran Stortinget før forslaget fra de rødgrønne ble behandlet. Beskjeden fra politikkdirektør i Sjømannsforbundet, Stian Grøthe, var klar: I dag er det fritt fram for sosial dumping langs norskekysten.

Han trekker fram at selv om det er internasjonale regler som gjelder på havet, er det flere land som i dag har innført eget lands arbeidsvilkår for skip som opererer langs kysten.

– I dag er det flere land som stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår, og det er forskjell på internasjonal shipping og shipping som er på norsk kontinentalsokkel over lang tid. Det er en stor forskjell på det, sier han.

(ANB)

Artikkeltags