Refser dem som tjener mest

Erna Hagensen går kraftig i rette med næringslivstopper som tjener fett.

Erna Hagensen går kraftig i rette med næringslivstopper som tjener fett. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– De som roper mest om moderasjon, har også de høyeste lønningene, hevder LO-toppen Erna Hagensen.

DEL

Forbundslederen i Norsk Arbeidsmandsforbund går kraftig i rette med næringslivstopper som tjener fett og har gode pensjonsavtaler samtidig som de roper om moderasjon.

– Et av hovedproblemene i norsk økonomi er at ledere gjør det helt umulig å føre en solidarisk lønnspolitikk, hevdet Erna Hagensen i sin åpningstale på forbundets landsmøte onsdag.

– Posisjonen næringslivstoppene inntar er moralsk fordervet. Ofrene de sier andre skal ta er de selv høyt hevet over, tordnet hun fra talerstolen.

- Se dere i speilet

Hun viste blant annet til budskapet ved årets lønnsoppgjør. Fra motparten var det moderasjon.

– Jeg lurer på hvem som skal lære arbeidsfolk moderasjon, spurte Hagensen.

Hun oppfordret blant annet NHO-sjef Kristin Skogen Lund om å ta en titt i speilet neste gang hun krever moderasjon fra forbundets renholdere.

– Der vil du oppdage et problem. Ved forrige mellomoppgjør krevde vi tre kroner til de lavtlønte. Det er ikke moderasjon, uttalte Skogen Lund, som selv hadde en lønn på fem millioner kroner ved forrige mellomoppgjør. Og en gullkantet pensjon hvor NHO betaler inn en kvart million i året, sa Hagensen.

Passet påskrevet

Det var ikke bare Kristin Skogen Lund som fikk sitt pass påskrevet i landsmøtetalen.

– Jeg kjenner jeg blir forbannet når næringslivstopper roper høyt om moderasjon. De som grafser til seg skyhøye lønnstillegg og bonuser, sa Hagensen og ga flere eksempler:

– Rune Bjerke – med sin lønn på åtte millioner kroner i 2013 – er også for moderasjon. Telenor-sjefen Baksaas som gikk av for 14 dager siden med lønn på 15 milioner i 2013, er også for moderasjon.

Ifølge Hagesen var også Helge Lund, tidligere konserndirektør i Statoil, for moderasjon.

– Han hadde en stor konflikt med sine ansatte for noen år siden De ansatte tapte saken. Selv beholdt han sin tidligpensjon i millionklassen og en lønn på 14 millioner, brukte hun som eksempel.

Verdisvikt

– Store lønnstillegg forsvares med at de må være konkurransedyktige overfor utlandet. Vi ønsker dem god tur, sa forbundslederen.

Hun presiserer at forbundet vil fortsette kampen for de lavtlønte.

– Det er tøft å ha lite å rutte med i et så rikt land som Norge. Svikter vi i kampen for de lavtlønte, svikter vi våre grunnlegende verdier, sa Hagensen, og lovte landsmøtet å slåss for bedre lønns- og arbeidsvilkår for arbeidsfolk. (ANB)

Artikkeltags