– Regjeringens reform betyr lengre ventetid på Nav

Dersom statsråd Jan Tore Sanner fortsetter de statlige kuttene, vil ventetida i Nav bli mye lenger enn i dag, advarer NTL.

Dersom statsråd Jan Tore Sanner fortsetter de statlige kuttene, vil ventetida i Nav bli mye lenger enn i dag, advarer NTL. Foto:

Av

Dersom statsråd Jan Tore Sanner fortsetter de statlige kuttene, vil ventetida i Nav bli mye lengre enn i dag, advarer NTL.

DEL

(Dagsavisen)Norsk Tjenestemannslag (NTL) har regnet ut at kommunalminister Jan Tore Sanners (H) såkalte avbyråkratiseringsreform vil ha kostet rundt 1.000 Nav-ansatte jobben innen 2021.

Det vil få store konsekvenser for velferdstilbudet, advarer nestleder Elisabeth Steen i NTL Nav.

– Det betyr lengre ventetid på telefon, lengre ventetid på søknader, at det kan ta lengre tid å få dagpenger hvis du blir arbeidsledig og lengre tid å få sykepenger hvis du blir syk, sier Steen til Dagsavisen.

Må spare inn 690 mill

Siden avbyråkratiseringsreformen ble innført i 2015, har de statlige driftsbudsjettene årlig blitt kuttet med 0,5 prosent eller mer. Siden 2015 er 8,4 milliarder kroner kuttet i de offentlige driftsbudsjettene, og de neste årene skal 1,7 milliarder kuttes hvert år, ifølge FriFagbevegelse.

For Nav sin del tilsvarer det 690 millioner kroner og 1.100 årsverk fra 2015 til 2021 dersom kuttene videreføres, og dersom Venstres forslag om å spare inn én prosent i budsjettene til statlige og offentlige virksomheter gjennom Sanners reform tas til følge.

– Nav er det fremste redskapet i arbeids- og velferdspolitikken og skal levere velferdstjenester til folk. Da kan man ikke late som at det å fjerne ansatte ikke vil ramme noen, sier Steen.

Får flere oppgaver

Nav har hvert år sett seg nødt til å nedbemanne som følge av innstrammingene, ifølge Steen. Det betyr at de som blir igjen må løpe stadig fortere, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet.

Elisabeth Steen er nestleder i NTL Nav.

Elisabeth Steen er nestleder i NTL Nav. Foto:

– Kravene til det vi skal levere har økt, i tillegg til at det har vært en befolkningsøkning. Så egentlig burde vi hatt en påplussing i budsjettene. Jeg lurer på hvor fort Sanner mener vi i Nav skal springe for å nå over alle oppgavene, spør Steen.

– Fjern kontantstøtten

I stedet for å pålegge statlige virksomheter et flatt kutt hvert år, burde Sanner i stedet fjerne kontantstøtten, mener Steen.

Jeg lurer på hvor fort Jan Tore Sanner mener vi i Nav skal springe for å nå over alle oppgavene.

Elisabeth Steen, nestleder i NTL Nav

– Det ville spart oss for masse penger på driftsbudsjettet. Vi ville sluppet å behandle disse sakene og regjeringen ville spart penger på ytelsesnivået i statsbudsjettet. Nå må Sanner si hva vi skal slutte å drive med i stedet for å gi oss stadig flere oppgaver, sier hun.

Dagsavisen har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som viser til at Sanner ikke kommenterer kutt i enkeltvirksomheter. Departementet henviser i stedet til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Det har ikke lyktes å få en kommentar fra Hauglie.(ANB)

Artikkeltags