– Vi er bekymret for pensjonen vår

Mange nordmenn er bekymret for at pensjonen ikke skal strekke til, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.

Mange nordmenn er bekymret for at pensjonen ikke skal strekke til, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto:

Av

Fire av ti er bekymret for en reduksjon i verdien av sin egen pensjon.

DEL

Det viser en undersøkelse YouGov har gjort på oppdrag for Nordea.

– Pensjon oppfattes av mange som både kjedelig og vanskelig, og det krever litt ekstra å få oversikt over egen pensjonsstatus. Det har kommet flere nyttige verktøy som gjør det lettere å få et inntrykk av egen økonomiske framtid ,men likevel er det mange som ikke tar grep. De går heller rundt og bekymrer seg for den økonomiske framtiden sin, sier Elin Reitan. Hun er forbrukerøkonom i Nordea.

Det er spesielt kvinner som bekymrer seg for sin framtidige pensjon. For mens tre av ti menn uttrykker bekymring, svarer over fire av ti kvinner at de er bekymret for en reduksjon i verdien av sin egen pensjon.

– Kvinner har hatt en tendens til å bekymre seg mer for pensjonen sin enn menn. Likevel har kvinner historisk sett spart mindre til pensjon, uttaler Reitan.

Hun sier det er flere årsaker til dette, men mener likevel det er et paradoks at de som er mest bekymret er de som er dårligst til å ta grep.

Dagens 50-åringer kommer svært dårlig ut av den nye pensjonsreformen, så det overrasker meg ikke at mange i denne aldersgruppen bekymrer seg.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea

– Spesielt med tanke på at kvinner bør spare mer enn menn. Både fordi vi ofte lever lenger, men også fordi mange kvinner står kortere tid i arbeidslivet enn det menn generelt sett gjør, påpeker Elin Reitan.

Det er de eldste i arbeidslivet som bekymrer seg mest for utviklingen av egen pensjon. Halvparten mellom 55 og 65 år svarer at de er bekymret. Til sammenligning svarer 27 prosent av de mellom 18 og 25 år, 34 prosent av de mellom 26 og 39 år og 37 prosent av de mellom 40 og 54 år at de er bekymret for utviklingen i egen pensjon.

– Dagens 50-åringer kommer svært dårlig ut av den nye pensjonsreformen, så det overrasker meg ikke at mange i denne aldersgruppen bekymrer seg, sier Reitan.

Pensjonsreformen rammer fullt og helt alle som er født etter 1963, men også de som er født mellom 1954 og 1963.

– Mens de som er født før 1963 kan nyte godt av de gamle pensjonsreglene, har de unge god tid til å forberede seg til alderdommen og legge av penger for framtiden. De som er i 50-årene har dårligere tid, og mange må ofre mye for å makte å legge av nok penger til å kunne leve det livet de ønsker den dagen de skal gå av med pensjon. Dette gjelder spesielt de som har en dårlig pensjonsordning gjennom jobben sin. Dette bekymrer nok mange, sier Reitan.

Likevel tror hun mange ikke orker å gjøre noe med det.

– Jeg tror mange ikke orker å sette seg inn i egen pensjon. Både fordi det er vanskelig, men også fordi de ikke vil tenke på hva som kreves av dem for å kunne nyte livet slik de har planer om. Det blir litt det samme som når de med høy gjeld legger uåpnede regninger i en skuff. Vi lukker øynene og håper på det beste. Det er ikke så lurt, mener forbrukerøkonomen.

Hun tror mange vil bli sjokkerte over hvor lite de vil få utbetalt i årlig pensjon i framtiden. Men da er det for sent å gjøre noe med det.

– Skaffer du deg oversikt, slipper du i hvert fall å få deg noen ubehagelige overraskelser. Samtidig får du muligheten til å forberede deg til pensjonstilværelsen rent økonomisk sett. Det er bedre å spare litt enn ingenting, påpeker Elin Reitan. (ANB)

Artikkeltags