– 10.000 flere ledige neste år

Det er først og fremst Rogaland og nabofylkene som vil merke den økte arbiedsledigheten. Olebransjen er svært utsatt.

Det er først og fremst Rogaland og nabofylkene som vil merke den økte arbiedsledigheten. Olebransjen er svært utsatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I disse fylkene blir veksten størst.

DEL

Oljefylket Rogaland og nabofylkene opplever en kraftig vekst i arbeidsledigheten, og det vil bare fortsette å øke de neste to årene, ifølge prognosen Nav presenterte torsdag.

Nav venter at det i snitt vil være 80.000 registrerte ledige i år og 90.000 i 2016 og 2017. Dette tilsvarer en registrert ledighet på 2,9 prosent i år, 3,3 prosent til neste år og 3,2 prosent i 2017. Det er ti år siden sist ledigheten var så høy.

Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng ser ikke noen umiddelbar ende på todelingen med økende ledighet i oljerelaterte bransjer.

- Lavere oljeinvesteringer fører til økt ledighet i deler av landet, mens svak krone og lav rente gir økt aktivitet i eksportindustrien. De fleste som nå mister jobben har høy kompetanse og derfor gode muligheter på arbeidsmarkedet. De bør raskt søke seg til andre type jobber eller se etter nye jobber i andre deler av landet, sier hun.

Nav mener at den registrerte ledigheten vil nå en topp på 95.000 personer i løpet av året. Fra 2017 vil arbeidsledigheten gå ned igjen, men ikke mer enn at gjennomsnittet også det året vil ligge på samme nivå som i 2016 - med 90.000 registrerte ledige.

Nav-direktør Sigrun Vågeng sier at mange av dem som nå mister jobben har høy kompetanse.

Nav-direktør Sigrun Vågeng sier at mange av dem som nå mister jobben har høy kompetanse. Foto:

Prognosen er basert på en forventning om at oljeinvesteringene vil fortsette å falle både neste år og året etter, samtidig som en svak kronekurs og lav rente demper effekten av fallet i oljebransjen.

Onsdag kom Statistisk sentralbyrå (SSB) med oppdaterte tall som viser at 127.000 mennesker sto uten jobb i årets tredje kvartal. Det er en ledighet på 4,6 prosent - basert på SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU).

Fredag kommer Nav med sin oppdaterte statistikk for oktober måned.

Mens Nav-statistikken forteller hvor mange som har registrert seg som arbeidssøkende, sier AKU-tallene noe om hvor mange som anser seg som ledige.

Avstanden mellom den registrerte ledigheten og AKU-tallene har vokst det siste året. Blant annet øker ungdomsledigheten mer i AKU enn hos Nav, noe som kan forklares med at dette er studenter som ønsker deltidsjobb - uten at de dermed melder seg ledige hos Nav av den grunn. (ANB-NTB)

Artikkeltags