Det blir flere unge uføre i Norge

Nav vil sette kreftene inn på å få unge uføre ut i arbeidslivet.

Nav vil sette kreftene inn på å få unge uføre ut i arbeidslivet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nav vil sette kreftene inn på å få unge uføre ut i arbeidslivet.

DEL

Årsaken er en negativ utvikling der stadige flere unge mottar uføretrygd.

- Økningen blant de unge er en utvikling vi må jobbe for å snu. Selv om vi vet at mange av disse personene har alvorlige helseproblemer, er det ingen tvil om at tallene går i feil retning. Å hjelpe unge med nedsatt arbeidsevne ut i arbeidslivet er en stor og viktig utfordring for Nav, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Andelen mottakere av uføretrygd i aldersgruppa 18 til 29 år var ved utgangen av tredje kvartal 1,5 prosent. Det er samme nivå som i foregående kvartal, men sammenlignet med samme tid i fjor har andelen unge uføre økt med 0,1 prosentpoeng. I løpet av de siste ti årene har andelen økt fra 1,1 til 1,5 prosent.

Sett under ett var det ved utgangen av september i år registrert 312.000 mottakere av uføretrygd. Andelen uføre i befolkningen har holdt seg stabil på 9,4 prosent, både siden forrige kvartal og for et år siden.

- Hvis vi går ti år tilbake, har andelen uføre gått svakt ned. En viktig årsak til dette er at det er blitt mindre vanlig for personer over 55 år å bli uføretrygdet. Men samtidig har vi fått noen flere unge uføre, sier Vågeng.

I overkant av 18 prosent av de uføre var registrert med et arbeidsforhold ved utgangen av tredje kvartal 2015. (ANB-NTB)

Artikkeltags