Frykter de ansatte må ta støyten

Både NHO og LO vil ha seteavgiften konsekvensutredet.

Både NHO og LO vil ha seteavgiften konsekvensutredet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Felttog mot den nye flyseteavgiften.

DEL

– Luftfartsbransjen er i en svært presset situasjon fra før. I stedet for å legge avgiften på passasjerene, kan den føre til at lønns- og arbeidsvilkårene i bransjen blir ytterlige presset. Vi frykter rett og slett at regningen veltes over på de ansatte, sier førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Innføringen av flyseteavgift har møtt sterk kritikk fra flere hold.

– Dette er nok et eksempel på dårlig håndverk fra regjeringens side. Avgjørelser blir tatt en sen natt for å få et budsjett til å gå opp, uten noen form for kunnskap om konsekvensene. Da går det som med poseavgiften, sier LO-sekretæren.

Nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Parat, Vegard Einan, mener flyseteavgiften vil ramme distrikts-Norge og virke negativt for norske selskaper i konkurranse med utenlandske.

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik er kritisk til den nye seteavgiften.

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik er kritisk til den nye seteavgiften. Foto:

NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil ha en konsekvensutredning og frykter avgiften vil føre til tap av flere tusen norske arbeidsplasser.

Flyselskapenes internasjonale organisasjon, IATA, går også hardt ut mot den nye flyskatten. Og flyselskapene truer med omfattende rutekutt om flyseteavgiften innføres.

Nå går altså LO også hardt ut.

– Dette er et nytt eksempel på at politikk som vedrører arbeidslivet blir gjennomført uten at partene er involvert, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Et stort antall arbeidsplasser kan stå i fare, samtidig som rutetilbudet for bedrifter i distriktene blir kraftig redusert, sier hun og legger til også de ansatte vil få merke dette. LO er ikke motstandere av avgift på utslipp. Men hvis det gjennomføres for å saldere budsjettet en sen nattetime uten at konsekvensene utredes, blir det helt feil, legger hun til.

7. desember kommer EUs utkast til ny luftfartspakke. LO-sekretæren mener det blir feil hvis Norge ensidig innfører en slik flyseteavgift uten å se det i sammenheng med europeisk luftfartspolitikk. (ANB)

Artikkeltags