Han må knuse myter!

Han har en jobb å gjøre, leder i YS Stat Pål N. Arnesen. Folk er ikke så glad i statsansatte, bare i hva de kan fikse for folk flest.

Han har en jobb å gjøre, leder i YS Stat Pål N. Arnesen. Folk er ikke så glad i statsansatte, bare i hva de kan fikse for folk flest. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Folk elsker velferdsstaten, men misliker alle som bidrar til den.

DEL

En undersøkelse Norstat har utført i forbindelsde med kampanjen «jeg er statsansatt» er en tankevekker for oppdragsgiver YS Stat.

– Det er noe ironisk over dette. Folk er ikke klar over hvor mange statlige tjenester de benytter seg av og ser ikke folkene bak, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Priser velferdsstaten

Mer enn 8 av 10 nordmenn har benyttet seg av statlige tjenester de siste seks månedene.Like mange er fornøyd med den norske velferdsstaten.

4 av 10 mener imidlertid at statsansatte er mindre effektive og jobber mindre enn ansatte i privat sektor, at de er overflødige og har lav status.

Pål N. Arnesen vil nå knuse det han mener er myter om statsansatte.

– For eksempel er det en myte at alle statsansatte er byråkrater. Det er feil. Statsansatte er alt fra byråkrater til bibliotekarer, tollere, tolker, ansatte i kriminalomsorgen, politi, barnevern, ansatte i Nav samt militært og sivilt personell i Forsvaret, poengterer han.

– Hver dag jobber 160.000 menn og kvinner for å levere velferdstjenester til det norske folk. Jeg er stolt over jobben vi gjør, og jeg er stolt over å være statsansatt, sier Arnesen.

Starter kampanje

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener statsansatte gjør en svært viktig jobb.

- Staten løser utrolig mange store og små oppgaver for at vi skal få gode liv. Alt fra kloke råd til de folkevalgte som styrer, til trygghet og gode tjenester er avhengig av dyktige ansatte i staten, sier Willoch.

«Jeg er statsansatt» er en kampanje organisert av YS Stat og 11 av organisasjonens medlemsforbund.

Planen med kampanjen er å vise hva statsansatte jobber for og bidrar med i samfunnet.

– Gjør en viktig jobb

– Statsansatte gjør en viktig jobb både for samfunnet og hver enkelt av oss. Staten er en god arbeidsplass for ambisiøse arbeidstakere, mener kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

– En typisk statsansatt har høy utdanning og mye engasjement for jobben sin, poengterer han.

– Noen har dress, andre har lilla skjerf. Ingen er kjedelige, alle er viktige. Sammen har vi startet arbeidet med å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor til beste for både medarbeiderne og innbyggerne, sier Jan Tore Sanner.

Undersøkelsen viser at menn er spesielt kritiske til statlig ansatte.

Årsaken til dette, synes Pål Arnesen i YS Stat er vanskelig å forklare. At kvinner ser verdien av statsansatte, overrasker ham derimot ikke.

– Det er mange kvinner som er ansatt i statlig sektor. De vet at jobben de gjør er viktig, mener Arnesen.

Noen lyspunkter er det imidlertid i undersøkelsen:

Hele 8 av 10 mener Norge har et sikkerhetsnett som følger opp de som faller utenfor arbeidslivet.

9 av 10 mener norsk statlig sektor sørger for at alle i Norge kan gå på skole.

8 av 10 mener norsk politi gir dem en følelse av trygghet. (ANB)

(ANB)

Artikkeltags