Litt av en «jomfrutur»!

Kai Lambela (17) har vært i en situasjon få andre opplever. Bak står røykdykkerkollegene Didrik Akre (t.v.), Jørgen Eielsen og Bendik Andreassen.

Kai Lambela (17) har vært i en situasjon få andre opplever. Bak står røykdykkerkollegene Didrik Akre (t.v.), Jørgen Eielsen og Bendik Andreassen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Fiskerne gjorde store øyne da Kai-Roger (17) tok av seg hjelmen.

DEL

[Nordlys]  Første tur som lærling hos Kystvakten ble av den dramatiske sorten for Kai-Roger Lambela.

12. oktober. Tidlig mandag morgen. 17 år gamle Kai-Roger Lambela fra Skibotn i Troms er på sin første tur som lærling om bord på Kystvaktens KV «Sortland».

Alarmen går

Skipet har gått fra Tromsø dagen i forveien. Plutselig går alarmen like etter klokken halv seks om morgenen.

- Vi møttes alle på brua. Der fikk vi beskjed om det var en tråler som sto i brann og at det var for mye røyk til at mannskapet fikk slukket det, forteller Lambela til Nordlys.

Kvelden i forveien hadde det brutt ut brann i den britisk-islandske tråleren «Norma Mary», helt øst i vernesonen rundt Svalbard. Natten igjennom har «Sortland» gått for full maskin for å nå fram til tråleren.

En stille gjeng

Nå står seks røykdykkere klare. De går om bord i lettbåten, populært kalt sjøbjørn.

- Blir man nervøs?

- Det var en stille gjeng som satt i sjøbjørnen, ja. Vi var nok litt nervøse hele gjengen. Man vet jo ikke helt hva man kommer til, sier Lambela.

Slik så det ut inne i «Norma Mary» etter brannen.

Slik så det ut inne i «Norma Mary» etter brannen. Foto:

Røyk- og fiskelukt river i neseborene idet sjøbjørnen når fram. I rom sjø må røykdykkerne klatre opp en leider for å komme om bord på tråleren.

- Da begynner man jo å skjønne at det er en ekte situasjon, sier Lambela.

Slukket i timesvis

Som Nordlys tidligere har omtalt, oppsto brannen i produksjonslageret på «Norma Mary». Etter fem timers arbeid var de ferdige. All brann var slukket, gassen luftet ut sotvannet pumpet på havet.

Sysselmannens helikopter, som sto i beredskap på Hopen i mange timer, kunne returnere til Longyearbyen. Skadene på båten begrenset seg til fabrikk og lasterom. «Norma Mary» kunne for egen maskin gå hjem til Island for et lengre verkstedopphold.

Brannslukkingen pågikk i mange timer.

Brannslukkingen pågikk i mange timer. Foto:

Mannskapet om bord fikk seg også en overraskelse idet 17 år gamle Lambela tar av seg røykdykkerhjelmen.

- Jeg fikk ganske mange blikk, ja. De ble store i øynene, sier han og flirer.

- Det var lett å se at de hadde ventet seg noe helt annet enn en 17-åring inne i drakten, humrer røykdykkerleder på KV «Sortland», Jonas Markussen.

- Opplevd mye

Da Nordlys snakket med Lambela torsdag formiddag, var han hjemme. De første tre ukene av lærlingtiden hos Kystvakten er unnagjort.

Det var lett å se at de hadde ventet seg noe helt annet enn en 17-åring inne i drakten.

Jonas Markussen, røykdykkerleder

- Det er spennende og det er mye som skjer. Jeg har bare vært på én tur, men synes jeg fremdeles at jeg har opplevd mye. Det er nok en litt annerledes læringplass enn for eksempel hos Hurtigruten. Jeg er veldig fornøyd, sier Lambela.

19 personer ble berget uskadd fra brannen om bord på «Norma Mary», i en aksjon som ble omtalt av en rekke norske medier.

- Denne hendelsen viser at øving nytter. Mannskapet gjorde en kjempejobb, konkluderer Geir Martin Leinebø, skipssjef på KV «Sortland». (ANB)

Artikkeltags