LO-forbund krever egen fiskeskatt

Olje- og kraftindustrien er pliktige til å betale fellesskapet for å få utnytte naturressursene. Det samme bør skje med fiskeriindustrien, mener Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

Olje- og kraftindustrien er pliktige til å betale fellesskapet for å få utnytte naturressursene. Det samme bør skje med fiskeriindustrien, mener Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fiskeindustrien må bidra til fellesskapet på samme måte som olje- og kraftnæringen, mener LO-forbund.

DEL

– Det er altfor lite fokus på at fisken bør foredles i Norge. Vi mener mye av fiskeripolitikken stopper på kaikanten, sier Jan-Egil Pedersen, leder i NNN, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Denne uka arrangerer Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) sitt landsmøte i Oslo, der de blant annet skal forberede seg til LO-kongressen i mai.

Leveringsplikt og skatt

Når LO samler troppene, skal de blant annet ta stilling til et helt ferskt kapittel til handlingsprogrammet foreslått av NNN om fiskeri og havbruk. Der foreslår forbundet en styrking av plikt- og kvotesystemet, å sikre norsk eierskap og å utrede en form for ressursrente.

Sistnevnte er et tiltak som minner om reglene for olje- og kraftindustrien der de som eier fiskekvoter må betale til fellesskapet for å få utvinne naturressurser.

Leder i NNN, Jan-Egil Pedersen.

Leder i NNN, Jan-Egil Pedersen. Foto:

– De som høster av havets naturressurser bør betale noe for det. Da kan pengene brukes for å styrke det som skjer på land. Hovedutfordringa nå er å skaffe jevn tilførsel av råstoff hele året, sier Pedersen i NNN.

Regjeringen vil endre reglene

Fiskekvoter og leveringsplikt har vært blant vinterens mest betente politiske saker. Fiskeriminister Per Sandberg har blant annet foreslått å oppheve leveringsplikten for trålere, men samtidig styrke kystfiskerflåten. Dette for å skape bedre lønnsomhet i norsk fiskerinæring og samtidig sikre aktivitet i fiskerimottakene på land.

Men Pedersen i NNN har ikke latt seg imponere over forslagene.

Fiskeriminister Per Sandberg.

Fiskeriminister Per Sandberg. Foto:

– Vi synes forslaget er forferdelig dårlig. Det medfører ingen forpliktelser til aktivitet i anlegg lenger. Det vil kun forsterke kappfisket i noen få måneder i året, og føre til enda mindre stabil tilførsel. Dette betyr å slippe kapitalen fri og la de som eier kvoter få gjøre hva de vil uten forpliktelser, sier han.

Nå håper Pedersen at forbundet får LO til å ta føringen i fiskeripolitikken.

– Vi håper LO vil bruke mer tid og krefter på dette. Veldig mange har sagt at fisken og havet skal være en del av framtidens næringer. Da mener vi LO bør ha mer fokus på fisk, sier han. (ANB)

Artikkeltags