Mer penger ga flere helsesøstre

Antall helsesøstre er på vei opp etter at regjeringen satte av mer penger til skolehelsetjenesten.

Antall helsesøstre er på vei opp etter at regjeringen satte av mer penger til skolehelsetjenesten. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I 2014 var det en økning på 157 årsverk i Norge.

DEL

Antall helsesøstre er på vei opp etter at regjeringen satt av mer penger til skolehelsetjenesten.

Antall årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten har økt, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det inkluderer leger og fysioterapeuter, men økningen er størst for helsesøstre. I 2014 ble det registrert en økning på 157 årsverk, som tilsvarer 7,2 prosent.

- Vi ser at satsingen på skolehelsetjenesten har gitt resultater, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Året før var det en nedgang i årsverk på helsestasjoner og skolehelsetjenesten samlet sett. Nå kan det se ut som utviklingen har snudd.

- Vi tror kommunene vil følge opp videre også når de ser at dette ikke er en engangssatsing, sier Høie.

Regjeringen satt av 270 millioner kroner til helsestasjoner og skolehelsetjeneste i 2015, og har varslet en økning på 200 millioner kroner til tjenestene i kommuneproposisjonen for neste år.

Landsgruppen av helsesøstre har tidligere vist til eksempler på kommuner hvor pengene er brukt på andre formål. Det er ikke ukjent for helseministeren.

- Tallene viser at ikke alle pengene gikk til flere stillinger. Men noen har påstått at pengene ikke virket, og disse tallene viser med all tydelighet at det gjør det, sier Høie. Han mener det ikke er grunn til å øremerke midler.  

- Vi unngår byråkrati som øremerking medfører. Da må en søke om midler og dokumentere i etterkant. Da ville en god del ressurser gå med til byråkratiet, sier han.

Til sammen økte årsverk i helsestasjoner og skolehelsetjeneste med 112 i 2014. Det har vært en vekst i antall helsesøstre, sykepleiere, leger, fysioterapeuter og jordmødre, mens det var en nedgang i ansatte med annen fagutdanning. (ANB-NTB)

Artikkeltags