Nå blir vi flere ledige

Arbeidsledigheten i Norge steg til 4,5 prosent i juni, ifølge nye sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Arbeidsledigheten i Norge steg til 4,5 prosent i juni, ifølge nye sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Ikke uventet, men alvorlig.

DEL

Arbeidsledigheten i Norge steg til 4,5 prosent i juni. Ikke uventet, men alvorlig, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

Om lag 124.000 personer var arbeidsledige i juni, viser de såkalte AKU-tallene som Statistisk sentralbyrå la fram onsdag.

Fra perioden februar-april til mai-juli har om lag 8.000 flere personer blitt ledige. Økningen er på 0,3 prosentpoeng.

Selv om flere personer er blitt ledige, har antallet sysselsatte økt med 11.000 fra mars til juni. Målt som andel av befolkningen mellom 15 og 74 år er økningen på 0,1 prosentpoeng.

- Ikke uventet

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier det ikke er uventet at ledigheten går opp, og at tallene er alvorlig for dem det gjelder, og for dem som mister jobben.

- For oss er det viktig å gjøre grep på det kortsiktige, men også tenke langsiktig i forhold til omstilling som kan trygge arbeidsplassene i framtiden.

Når regjeringen nå skal diskutere budsjett for neste år, sier Eriksson at det er viktig at man skaper mer arbeid, aktivitet og omstilling for å trygge eksisterende arbeidsplasser og samtidig omstille til nye framtidsrettede arbeidsplasser.

- Høyere enn ventet

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener ledighetstallene var noe høyere enn ventet.

- Men det er ingen voldsom grunn til å hoppe i stolen likevel. Tallene viser økning i antallet som søker jobb, og det er fortsatt en viss økning i sysselsettingen, sier han til Dagens Næringsliv.

SSB påpeker at økningen i ledighetstallene er innenfor feilmarginen, men at de er i tråd med en stigende trend.

Ap med klar melding

Ap-leder Jonas Gahr Støre har en klar melding til statsminister Erna Solberg.

– Nå blir Norge testet. Regjeringen må bryte med linjen sin med hele tiden å ligge i etterkant.  Og med å komme med for lite for sent, sier Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han ber samtidig regjeringen komme med en realistisk lesing av situasjonen.  

– Ved alle korsveier har regjeringen omtalt ledigheten som lavere enn den faktisk har vært. Og at veksten har vært lavere enn  den har vært. Samtidig får vi nå dokumentert den høyeste ledigheten siden 1993. Det er svært alvorlig, mener Jonas Gahr Støre.

Mest av alt øker ungdomsledigheten.

- Bare for tre uker siden sa finansministeren at ungdomsledigheten stort sett handlet om deltisarbeidende studenter. Dette kunne vi ta med senkede skuldre. Nå kommer tallene, og ungdomsgruppen øker mest.  Etter at vi to ganger har lagt fra våre tiltaksplasser i begynnelsen av august, kommer regjeringen plutselig med en ungdomspakke. Det er et uttrykk for at de ikke reagerer på utfordringen, men på andres handling, mener Støre  (ANB)

(ANB-NTB)

Artikkeltags