– Nei til minstelønn!

Det er ikke flertall på Stortinget for å innføre en nasjonal minstelønn.

Det er ikke flertall på Stortinget for å innføre en nasjonal minstelønn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke flertall på Stortinget for å innføre en nasjonal minstelønn.

DEL

– Nå må vi ha is i magen. Vi må ikke finne på å gjøre noe som rokker ved dagens forhandlingsinstitutt, sier leder for arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Arve Kambe (H), til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Senest for ett år siden ble et forslag fra Sveinung Rotevatn (V) om å utrede en nasjonal minstelønn nedstemt. Bare Venstre og Fremskrittspartiet stemte for.

Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, kastet tirsdag inn brannfakkelen om minstelønn under Arbeidsliv-konferansen til Spekter. Bakgrunnen er den store tilstrømmingen av flyktninger.Tidligere har Virke vært for en nasjonal minstelønn. Nå er altså både Spekter og NHO på glid.

– Jeg er svært skeptisk til å rokke ved den gode frontfagsmodellen i forhandlingene og trepartsamarbeidet. Det har gjort at vi har hatt en ansvarlig lønnsutvikling i Norge, sier Kambe.

Han synes det nå er svært viktig å integrere flyktningene som kommer til landet på en god måte.

– Det må skje gjennom at de som får arbeidstillatelse, får godkjent utdanninger fra hjemlandet, starter ny utdanning, får jobb i ordinært arbeidsliv og gjennom egne løp hos Nav. Her må attføringsbedriftene spille en sentral rolle, legger han til.

Kambe tror partene i arbeidslivet også vil være i stand til å takle denne situasjonen på en utmerket måte.

Allerede i 2012 foreslo nåværende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) i Stortinget at det skulle nedsettes et utvalg for å utrede en lovfestet minstelønn.

I fjor gjorde Sveinung Rotevatn (V) det samme.

 Sveinung Rotevatn (V) vil utrede minstelønn.

Sveinung Rotevatn (V) vil utrede minstelønn. Foto:

– Bakgrunnen er at vi ønsker å få utredet hvordan en minstelønn kan brukes som virkemiddel i en norsk sammenheng. Rett og slett få kunnskap om det. Vi ser jo at det er er flere som havner i en gråsone i dagens arbeidsliv, sier Sveinung Rotevatn.

– Et virkemiddel kan være å se på at det kan legges et lønnsgulv som ingen kan komme under. Det vil være enkelt å forstå og lett å kontrollere, poengterer han.

LO, UNIO og YS er samlet mot innføring av en nasjonal minstelønn. De mener alle at dette griper inn i den frie forhandlingsretten, og at partene i arbeidslivet håndterer dette.

En europeisk LO-kongress i Paris gikk sist høst inn for å innføre et EU-direktiv om lovfestet minstelønn. Den norske delegasjonen var med på å stemme dette ned, og i stedet vedta et kompromiss som sa at man kan gjøre dette «der hvor fagorganisasjonene ønsker det». (ANB)

Artikkeltags