Parkerte togene i protest

Mellom kl 10 og 13 var det stille på norske stasjoner.

Mellom kl 10 og 13 var det stille på norske stasjoner. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Alle tog sto stille i tre timer mandag.

DEL

De jernbaneansatte protesterte mot jernbanereformen, som de mener er dømt til å mislykkes.

Streiken var en protest mot regjeringens forslag til jernbanereform, som skulle vedtas i Stortinget senere mandag.

I Oslo var det bare ett tog som gikk mellom klokka 10 og klokka 13 mandag, og det var demonstrasjonstoget fra Oslo S til Stortinget.

- Regjeringen og støttepartiene vil splitte opp jernbanen i 12- 15 selskaper, noe som vil gi mer usikkerhet for både reisende og ansatte. Løsningen på jernbanens utfordringer er mer samordning, ikke mindre, sier andre nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, til NTB.

Det var medlemmene i Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund som gikk til politisk streik. Alle tog i Norge sto stille de tre timene aksjonen varte.

Forbundene arrangerte markeringer i blant annet Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Voss.

Høyre og Frp-regjeringen hadde sikret flertall for jernbanereformen med støtte fra Venstre og KrF allerede før stortingsmeldingen ble lagt fram tidlig i mai. Det var ingenting som truet dette flertallet før behandlingen i plenum i Stortinget mandag.

Demonstrasjonen på plenen foran Stortinget var likevel til bry for de folkevalgte. Da arrangementet startet med et musikalsk innslag, kom en sikkerhetsvakt ut fordi musikken forstyrret møtene i stortingssalen, melder FriFagbevegelse. Demonstrasjonen fikk til slutt fortsette som planlagt.

Uansvarlig prosess

Gabrielsen var en av talerne under markeringen.

- Denne streiken er det regjeringen som er ansvarlig for. Jernbaneansatte streiker i fortvilelse og sinne over en stor reform med virkemidler vi vet ikke virker. I Europa ser vi at 80 prosent av skinnegående passasjertrafikk avvikles av nasjonale selskaper, fordi det er det som virker, sier han til NTB.

Togstansen var også ment som en protest mot selve prosessen.

- Forslaget innebærer den største endringen av jernbanen på over 100 år. Den bankes gjennom på fire uker. Det er direkte uansvarlig, mener LO-nestlederen.

Beklager konsekvenser

Forbundsleder Rolf Jørgensen i Norsk Lokomotivmannsforbund beklager konsekvensene streiken får for passasjerene.

- Det synes jeg er beklagelig, men vi streiker nettopp for passasjerene slik at de skal få en jernbane som de fortjener, uttalte Jørgensen til NTB i helgen.

Tog som var underveis da streiken startet, stanset på nærmeste stasjon og ventet der til streiken var over. Det ble ikke kjørt alternativ transport under streiken.

Togtrafikken var i ferd med å normalisere seg mandag ettermiddag. NSB forteller at det ikke er meldt om noen større uforutsette hendelser som følge av streiken. Men det var en del turister som ikke hadde fått med seg at det skulle være streik, opplyser NSBs pressevakt Håkon Myhre.

- Det er naturlig. Men når man hører hvorfor det er aksjon, så forstår man det, og så må man bare smøre seg med tålmodighet, sier han.

(ANB-NTB)

Artikkeltags