Pasienter lå i åtte timer

Sist lørdag ble åtte pasienter ved en sengepost ved Borre sykehjem i Vestfold liggende i sengene uten stell og mat i åtte timer fordi det ikke kom noen på jobb på dagskiftet.

Sist lørdag ble åtte pasienter ved en sengepost ved Borre sykehjem i Vestfold liggende i sengene uten stell og mat i åtte timer fordi det ikke kom noen på jobb på dagskiftet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ingen ansatte kom på jobb da de skulle.

DEL

[Gjengangeren]  Åtte sykehjemspasienter ble dermed liggende hele dagen uten stell og mat.

Horten kommune kaller det en veldig alvorlig svikt at åtte pasienter ved en sengepost på Borre sykehjem i Vestfold ikke fikk stell og mat på nesten åtte timer, mellom klokka 07.30 og 14.15 sist lørdag.

Årsaken var at ansatte misforsto vaktplanen og trodde de skulle på kveldsvakt i stedet for dagvakt.

Feilen ble heller ikke oppdaget av nattevaktene, som gikk av vakt lørdag morgen uten å forsikre seg om at dagskiftet hadde kommet.

– Ikke skadet

Horten kommune opplyser å ha fulgt opp pasientenes helse tett i etterkant. Ingen skal ha blitt påført fysisk eller psykisk skade som følge av tabben, utover belastningen det er å bli liggende i senga uten å få nødvendig pleie.

– Dette er pleie- og omsorgstrengende pasienter. De trenger hjelp til å stå opp, de skal få vask, stell og skift. De skal få mat, drikke og medisiner, opplyser enhetsleder for kommunens sykehjem, Marianne Nylen.

Ingen av pasientene skal ha kommet seg opp av senga ved egen hjelp lørdag.

Borre sykehjem har to avdelinger med til sammen seks sengeposter for totalt 48 pasienter.

Ble ikke oppdaget

Enhetslederen vet ikke om ansatte fra andre avdelinger var innom den aktuelle sengeposten i løpet av de åtte timene lørdag, og dermed kunne oppdaget feilen.

– De har ingen formell grunn til å gå inn der, men det kan ha skjedd. Likevel er det ikke sikkert at feilen hadde blitt oppdaget; Man kan ha trodd at pleierne var inne på rommene hos pasientene, sier Nylen.

– Hvor mange ganger brukte pasientene signalanlegget for å tilkalle hjelp?

– Vi vet ikke om det blir registrert, det må vi undersøke, svarer hun.

Beklager sterkt

Helsesjefen er sjokkert og beklager sterkt.

– Dette skal ikke være mulig, det er nettopp derfor vi har rutiner og prosedyrer for rapportering og kontakt mellom skiftene. Tre sikkerhetsbarrierer ble brutt for at dette kunne skje, sier han.

Kommunen lager nå en rapport som skal vurderes av Fylkeslegen, som igjen vurderer om Horten kommune får en formell reaksjon etter den alvorlige feilen.

Pasientenes pårørende er varslet. Helsesjefen forteller om forskjellige reaksjoner.

– Blant annet frykt for oppmerksomheten det inntrufne vil få, hevder han.

– Vi har hatt en god utvikling ved sykehjemmene. Dette setter oss tilbake. Vi må lære av dette og bli bedre slik at det ikke skjer igjen. Vi har allerede innskjerpet rutinene. Vi må gjøre oss fortjent til tillit på ny, sier helsesjef Evensen.

Ansvaret for feilen legges på tre ansatte, som nå får støtte av bedriftshelsetjenenesten.

– De er fryktelig lei seg. De får også støtte fordi det kan komme en reaksjon mot dem i en personalsak senere, sier Stein Evensen.

– Gjennomgå rutinene

Feilen ved Borre sykehjem opprører lederen av venneforeningen ved et annet sykehjem i kommunen, Terje Tveit.

– Sånt skal ikke skje, fastslår Terje Tveit, basert på informasjon fra Gjengangeren om dagens artikkel.

Tveit er tidligere høyrepolitiker og har vært leder av helse- og sosialstyret.

– Det som beskrives her kan selvfølgelig skje, men det må skyldes rutinesvikt. Horten kommune må absolutt gjennomgå sine rutiner, er hans klare råd.

Gjengangeren har også vært i kontakt med venneforeningen ved Borre sykehjem. De ønsker foreløpig ikke å uttale seg om saken. (ANB)

Artikkeltags