– Pensjon er viktigst

Fagforbundets leder, Mette Nord, (t.v.) og LO-leder Gerd Kristiansen er ikke helt enige om sekstimers arbeidsdag.

Fagforbundets leder, Mette Nord, (t.v.) og LO-leder Gerd Kristiansen er ikke helt enige om sekstimers arbeidsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sekstimers arbeidsdag er urealistisk, mener både LO og NHO.

DEL

– Interessante tanker, men uaktuelt i vårens tariffoppgjør, mener LO-leder Gerd Kristiansen om sekstimersdag.

– Vi har tradisjon i LO for å løfte arbeidstidsreformer. Det har vi alltid gjort. De diskusjonene skal vi ha. Men det er så mange ting som er langt viktigere å få på plass først. sier Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dermed skyter hun raskt ned ballen som Fagforbundets leder, Mette Nord, satte i spill i onsdagens utgave av VG.

Lederen i det største LO-forbundet mener kortere arbeidsdag kan bli en realitet i løpet av de neste seks årene. På vei mot sekstimersdagen kan hun være villig til å akseptere et tilnærmet nulloppgjør.

Gerd Kristiansen mener altså det er urealistisk. Hun vil ikke være med på at utspillet er forstyrrende i prosessen foran vårens tariffoppgjør, men pensjon, ledighet og integrering står i veien for en arbeidslivsreform.

– Vi har pensjonsutfordringen som vi vet kommer. Vi vet ikke hvordan det går med ledigheten framover. Vi vet heller ikke hvordan vi på en god måte klarer å integrere flyktningene som har kommet hit. Så utfordringene står i kø, sier Gerd Kristiansen.

– Og vi har en regjering som vil steile hvis vi begynner å snakke om en ny arbeidstidsreform i den situasjonen som vi står i. Da vet vi at vi ikke kommer noen vei. Så det er ikke riktig tidspunkt, fastholder hun.

Motparten i hovedoppgjørene, NHO, slår fast at sekstimersdag er helt uaktull politikk.

– Verken samfunnet eller arbeidslivet har råd til det. Det vil være helt ødeleggende både for vår konkurransekraft og verdiskapningen, sier fagdirektør i NHO, Torill Lødemel til ANB.

Hun legger til at et eneste nulloppgjør på langt nær er nok til å matche et oppgjør med kortere arbeidsdag, Også i forhold til framtidens aldrende befolkning,

Spekter-direktør Anne Kari Bratten mener forslaget om sekstimers arbeidsdag er å spille hasard.

Spekter-direktør Anne Kari Bratten mener forslaget om sekstimers arbeidsdag er å spille hasard. Foto:

Administrerende direktør i Spekter, Anne Kari Bratten, er like klar i sin reaksjon på utspillet.

– Jeg har stor respekt for Mette Nord og Fagforbundet, men dette er det mest naive forslaget som har kommet fra det forbundet på veldig lang tid, sier Bratten.

– Det er rent svermeri. Den type romantikk trenger vi ikke i Norge. Vi trenger verdiskapning. Folk må jobbe mer, ikke mindre i årene som kommer hvis vi skal sikre velferden. Det er å spille hasard med velferdsstaten i det hele tatt å gjennomføre en forsøksordning med sekstimersdag, mener Bratten.

Onsdag ettermiddag gjestet hun den årvisse Kartellkonferansen på Gol, som LO Stat arrangerer. LO-lederen innledet sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. (ANB)

Artikkeltags