Vi tror robotene tar over

Siri Nilssen mener at vi må venne oss til at roboter kommer til å utføre en del av de vanlige oppgavene i et kontormiljø.

Siri Nilssen mener at vi må venne oss til at roboter kommer til å utføre en del av de vanlige oppgavene i et kontormiljø. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Framtiden er robotstyrt. Det mener halvparten av oss.

DEL

Robotene og de automatiserte prosessene er på full fart framover, både i privatlivet og på jobben. Stadig flere aktiviteter utfordres av nye, teknologiske løsninger som gjør hverdagen enklere. En ny undersøkelse Norstat har utført for økonomihuset Amesto AccountHouse, viser at annenhver nordmann mener roboter vil redusere behovet for mennesker i vanlige kontorjobber.

Men ekspertene er ikke overbevist om at framtiden blir slik.

Robotene er allerede på plass i mange bransjer, men denne undersøkelsen viser at annenhver nordmann forventer at det vanlige kontormiljøet kan stå for tur. Det skjer samtidig som store deler av det norske næringslivet går tøffere tider i møte med behov for omstilling og nedbemanning.

– Folk flest er i ferd med å venne seg til tanken om at roboter og automatiserte prosesser vil bli en integrert del av kontorlandskapet. Men det er viktig å huske at vi nordmenn ligger svært langt framme rent teknologisk. Det er derfor god grunn til å tolke dette som en bekreftelse på at mange av oss har tro på det teknologien tilfører oss i hverdagen. Det er jeg ikke veldig overrasket over, sier Siri Nilssen i Amesto AccountHouse.

Ifølge undersøkelsen er det de unge som har størst tro på robotenes inntog. Ikke overraskende er det de som er på vei ut av arbeidslivet som har minst tro på robotene. Siri Nilssen tror akkurat det kan være en «game changer» for mange virksomheter, selv om hun ikke deler troen på et storinnrykk av roboter.

– Når de unge kommer inn og forventer effektive løsninger og at automatiserte prosesser eller roboter skal ta seg av en viss type arbeid, vil de i større grad kunne spesialisere seg på andre typer oppgaver. Det er gode nyheter, fordi det er da vi virkelig får fram fagspesialister. Selv om det kan være noen områder som får mer automatiserte løsninger, så er det ingen grunn til at Ola Nordmann skal være bekymret for inntoget av roboter, mener Sir Nilssen.

At roboter kommer inn på enda flere områder enn tidligere, betyr ikke nødvendigvis at alle må finne seg nye arbeidsplasser, mener Nilssen.

– Det viktigste er å være positiv til ny teknologi, ikke stritte imot enten det er roboter, ERP-løsninger eller nye teknologiske dingser, understreker Siri Nilssen. (ANB)

Artikkeltags