Vil ikke forby Uber

Avtroppende Unio-leder Anders Folkestad vil ha app-frilansere inn i folden og regulere markedet.

Avtroppende Unio-leder Anders Folkestad vil ha app-frilansere inn i folden og regulere markedet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Unio-lederen vil ha tak i app-frilanserne og regulere markedet.

DEL

Bakgrunnen er utviklingen av den såkalte app-industrien.

– Første gang jeg diskuterte taxiappen Uber i den internasjonale fagbevegelsen, var det mange som krevde forbud. Jeg tror neppe det er riktig strategi, sier avtroppende leder i Unio, Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dermed inntar han motsatt standpunkt av LO-leder Gerd Kristiansen, som frykter løsarbeidersamfunnet og har uttalt at Uber og delingsøkonomien truer det norske velferdssamfunnet.

Finnes i 60 land

Uber finnes i 60 land. I tillegg er Airbnb, Nimber, Moor og Skillshare nye tjenester som folk kan velge mellom.

Uber ønsker å bli regulert for å kunne operere lovlig, påpeker Folkestad.

– Noen ønsker å arbeide slik. Fritt og fleksibelt. En form for frilansing. Du tilbyr kompetansen din, ikke til en fast arbeidsgiver, men med en app. I møtet med en slik verden står fagbevegelsen overfor flere dilemmaer, mener Folkestad.

– Tradisjonen vår blir utfordret. Både det organiserte arbeidslivet med faste ansettelser og tariffavtaler. Hele næringslivet og arbeidslivet vil merke endringene. Hvordan sikre anstendige arbeidsvilkår, det sosiale sikringsnettet og hvordan sørger man for at det blir betalt inn skatt, spør Folkestad.

– Samtidig er organisasjonsgraden for liten. Vi må ha flere, ikke færre organiserte.

– De som vil jobbe slik må finne sin plass hos oss - i fagbevegeslen - i Unio, sier Anders Folkestad, som likevel tror at det klassiske arbeidslivet fortsatt vil dominere.

Anders Folkestad har holdt sin siste tale som Unio-leder.

Anders Folkestad har holdt sin siste tale som Unio-leder. Foto:

Tirsdag holdt Anders Folkestad sin siste tale som leder for landets nest største hovedorganisasjon. Ragnhild Lied er valgt som ny leder, men tiltrer først 1. januar.

Ungdommen positiv

En fersk rapport utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) viser at hele 73,2 prosent av ungdommen mener fagforeninger er viktige for å få en god lønnsutvikling.

63,3 prosent er enige i at uten fagforeninger ville arbeidsforholdene vært mye verre. Og sju av ti mener det er viktig å være organisert. (ANB)

Artikkeltags