Vil ta knekken på svart arbeid

Tilbud om å arbeide svart som vaskehjelp florerer. Unio-leder Anders Folkestad mener en varslingsside kan virke preventivt.

Tilbud om å arbeide svart som vaskehjelp florerer. Unio-leder Anders Folkestad mener en varslingsside kan virke preventivt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Unio foreslår en varslingsside hos Skatteetaten.

DEL

Arbeidstilsynet kan i dag sende inn tips om kritikkverdige forhold på arbeidsplassene. Unio-lederen mener Skatteetaten bør se på mulighetene for å tenke i samme bane. Ideen kom etter at Folkestad ble oppmerksom på en Facebook-korrespondanse der et vaskefirma tilbød oppdrag - og ba kunden velge mellom hvit eller svart betaling.

Firmaet var helt åpent på at de ga to priser. 500 kroner timen hvitt med moms, eller 200 kroner timen svart. Vedkommende savnet et sted å gå med slike henvendelser, og var opprørt over det useriøse arbeidsmarkedet.

– Politiet må trappe opp kampen mot svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. De ulike etatene må samarbeide systematisk. En nettside der forbrukerne kan sende inn en «varsling» eller «bekymringsmelding» kan være ett hjelpemiddel i en slik satsing, sier Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samfunnet taper flere titalls millioner kroner i tapte skatte- og avgiftsinntekter på svart arbeid. Penger som ellers ville ha gått til blant annet skole, barnehager, politi og eldreomsorg. Beregninger viser at så mye som 150 milliarder unndras.

– Svart arbeid er et samfunnsproblem, og ødelegger for det seriøse arbeidslivet. Alle som jobber eller betaler svart stjeler fra fellesskapet, mener Folkestade.

Folkestad er ikke bekymret for at en slik side ville blitt en «angiverside» for naboer som krangler eller andre som ønsker å sverte noen de ikke liker.

- Skatteetaten har kompetanse til å gjennomskue tipsene de måtte få inn. Dokumentasjon kan være et krav for at saken ble behandlet videre, mener Unio-lederen, som understreker at han ikke er ute etter å «ta» naboer som hjelper hverandre eller de som utfører vennetjenester, men at det er snakk om det organiserte svarte arbeidet. Han mener også at dette vil virke preventivt. (ANB)

Artikkeltags