– Arbeid er viktigst!

Statsminister Erna Solberg understreker at det er svært viktig å få flyktningene i arbeid. Her ankommer hun Unio-konferansen på Sundvolden tirsdag.

Statsminister Erna Solberg understreker at det er svært viktig å få flyktningene i arbeid. Her ankommer hun Unio-konferansen på Sundvolden tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flyktninger som kommer i dag får jobb om seks til åtte år.

DEL

Tirsdag talte statsminister Erna Solberg (H) på den store Unio-konferansen. Hun var tilbake på Sundvolden hotell hvor regjeringsplattformen ble spikret for mer enn to år siden.

I tillegg til en strøm av flyktninger som skaper behov for arbeidsplasser, må statsminsteren takle en gryende arbeidsledighet, spesielt i oljeindustrien, men også blant unge under 30.

– Den langsiktige omstillingen dreier seg nettopp om å skape flere arbeidsplasser og skape flere bein å stå på. Men det vil ta tid å realisere det, sier Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Statsministeren er klokkeklar på at den aller viktigste integereringen må skje gjennom arbeidslivet.

Må skapes jobber

– Skaper vi ikke jobber, vil vi ikke skape integrering. Vi må bli flinkere til å få folk raskere inn i jobb, poengterte hun.

– I Norge er vi gode på integrering. Vi får flere innvandrere i jobb enn de fleste andre europeiske land. Men Norge er et komplisert samfunn. Derfor tar det lenger tid å få folk i jobb, sier Erna Solberg.

– Normalt vil det ta seks til åtte år å få en flyktning i jobb, Gladhistoriene er på fire til fem år. Poenget er at de som kommer til landet må få en mulighet til å bruke ressursene sine. Og de må få utfordringer, la hun til.

Asylinstituttet

Statsministeren viste til at det har kommet mange flyktninger fra krigstruede land.

– Men det har også kommet mange personer fra land hvor det ikke er så sannsynlig at de får bli i landet, for å si det mildt. Når dørene åpnes, kommer det mange som ønsker å få et bedre liv. Asylinstituttet er ikke til for det, sa Erna Solberg på Unio-konferansen.

– Hva har flyktningstrømmen gjort med det politiske Norge?

– På meningsmålingene kan du se at Frp har fått større fart. Men ellers tror jeg det har brakt en realisme inn i innvandringspolitikken. Og det har kanskje vært lurt, avslutter statsminister Erna Solberg. (ANB)

Skaper vi ikke jobber, vil vi ikke skape integrering. Vi må bli flinkere til å få folk raskere inn i jobb.

Erna Solberg, statsminister

Artikkeltags