Frykter høy ledighet

LO-leder Gerd Kristiansen er bekymret for ledighetstallene, som vil stige kraftig ifølge alle prognoser.

LO-leder Gerd Kristiansen er bekymret for ledighetstallene, som vil stige kraftig ifølge alle prognoser. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Prognoser fra NHO viser at ledigheten kan stige til fem prosent før nyttår.

DEL

Men LO-leder Gerd Kristiansen frykter tallet kan bli enda høyere.

Derfor ville hun helst diskutert mer enn arbeidskriminalitet da hun møtte arbeidsministeren og NHO-lederen under Arendalsuka torsdag.

Frustrerende

LO-lederen er enig i at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping er viktige og aktuelle temaer.

- Men akkurat i disse dager skulle jeg også vært med og diskutert spørsmål rundt arbeidsledigheten. Det bekymrer meg veldig. Situasjonen er rett og slett frustrerende på arbeidsmarkedet, sier Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Akkurat nå er det aller viktigst å finne tiltak som kan redusere den store ledigheten. Vi må finne tiltak som gjør at folk kan holde seg i aktivitet, mener Kristiansen.

LO har minnet regjeringen på at 12,5 milliarder kroner som er gitt i skattelette istedet kan brukes til å bevare arbeidsplasser.

For passive

- Regjeringen er altfor passive på tiltakssiden, både til å tilpasse regelverket til ledighetstrygd og i forhold til permitteringsregelverket. Det må kunne gå an å tilegne folk kunnskap samtidig som de er på ledighetstrygd, mener Kristiansen.

– Vi jobber med forslag til konkrete innretninger på dagpengeordningen. Det skal ikke være fritt fram å ta seg utdanning på ledighetstrygd. Men det må ligge noen muligheter der, mener LO-lederen.

Ting tar tid

LO-lederen reiser rundt på bedriftsbesøk og hører stadig om nye oppsigelser.

- Tillitsvalgte har det vondt. De gruer seg til ansatte i oljeindustein kommer hjem fra Nordsjøen. Ansatte har det tøft på små plasser når slike ting skjer, sier Gerd Kristiansen.

– Slike ting slår rett inn i manglende skatteinntekter i kommunene og får store ringvirkninger på vare- og tjenestehandel. Det har rett og slett innvirkning på hele samfunnet, mener LO-lederen.

– Dere har kritisert regjeringen for passivitet?

- Det tok halvannet år før regjeringen reverserte permitteringsregelverket til slik det var. Så det går ikke akkurat raskt i svingene, påstår Gerd Kristiansen. (ANB)

Artikkeltags