Regjeringen presses!

Industrien frykter at kompetanse går tapt når de presses til å si opp ansatte i stedet for å kunne permittere i 52 uker.

Industrien frykter at kompetanse går tapt når de presses til å si opp ansatte i stedet for å kunne permittere i 52 uker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Møter stadig sterkere krav om forlenget permitteringstid.

DEL

Stikk i strid med moderorganisasjonen fronter nå Norsk Industri, den største foreningen i NHO, dette synet. De får støtte både fra Byggenæringens Landsforening (BNL) og Rederiforbundet.

Mens hovedorganisasjonen NHO fortsatt vil beholde dagens permitteringstid på 30 uker, går dermed store deler av arbeidslivet som opplever den økende ledigheten på kroppen, inn for å utvide permitteringstiden til 52 uker.

– Fire av ti som kan bli ledige kommer fra bedrifter definert som industri, poengterer organisasjonsdirektør i Norsk Industri, Carla Botten-Verboven.

– Hele bransjen mener det er nødvendig å øke permitteringslengden for å være i stand til å konkurrere om oppdrag når utviklingen igjen skyter fart, mener Botten-Verboven.

Dermed får Arbeiderpartiet stor og bred støtte for sitt krav om å utvide permitteringstiden. LO og Fellesforbundet har lenge frontet samme syn.

Norsk Industri poengterer at leverandørindustrien allerede har gjort svært mye selv for å redusere volumer og få fart på den viktige kostnadseffektiviseringen. Nå er det på tide at regjeringen også bidrar.

– Vi må gjøre noe sammen for de som er rammet av nedgangen i olje- og gassektoren. Med 52 ukers permitteringsperiode kan vi bruke inntil 26 uker på bedriftsintern opplæring. I Norge er vi dyktige på å ta permitteringsperioden både opp og ned, legger hun til.

I september var det 123.800 arbeidsledige i Norge, justert for sesongarbeid.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, har tidligere spådd en ledighet på 200.000 innen fem år. I tillegg til Oslo er det Rogaland og Hordaland som har de største ledighetstallene.

Bare i Rogaland er det blitt 4.000 flere helt ledige bare i løpet av 12 måneder. (ANB)

Artikkeltags