– Markerer Norges suverenitet

Regjeringen garanterer for driften ved Store Norske på Svaldbard til og med 2016.

Regjeringen garanterer for driften ved Store Norske på Svaldbard til og med 2016. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Gruvedrift på Svalbard er mer enn forretninger, mener tillitsvalgte.

DEL

– Når regjeringen kun garanterer for gruvedrift på Svalbard ut 2016, må det være fordi man ser gruveselskapet Store Norske kun ut fra forretningsmessige hensyn. Det er først og fremst en politisk bedrift som markerer Norges suverenitet på Svalbard, sier Thorbjørn Jungård til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund som i disse dager har landsmøtet i Oslo. Arbeiderpartiets «ordførerkandidat» i Longyearbyen og hovedtillitsvalgt for gruveklubben, Arild Olsen, er fullt ut enig.

500 millioner

– Det er veldig vanskelig å kombinere ulike roller. Vi er en samfunnsaktør som skal sørge for stabilitet. Vi skal også være et suverenitetsvåpen, og samtidig har vi et pålegg om å drifte økonomisk. Det er egentlig umulig. Vi burde drevet ut fra samfunnsøkonomiske prinsipper. Da må du ha en lengre horisont på selskapet enn bare halvannet år fram i tid, sier Arild Olsen.

– Nå skapes det stor usikkerhet i selskapet. Da mister man det som har vært flagget øverst, nemlig kompetanse, legger han til.

Nylig bladde regjeringen opp 500 millioner kroner for å sikre fortsatt drift ved Store Norske Kullkompani på Svalbard.

Det gledet lokalsamfunnet. Meldingen i revidert nasjonalbudsjett ble imidlertid ikke like godt mottatt. Regjeringen garanterer ikke for driften lenger enn ut 2016.

Samfunnsprosjekt

Nå lobbes det for fullt på Stortinget for å utvide garantiens varighet.

– Gruvedriften på Svalbard er et samfunnsprosjekt. Norge eier ikke Svalbard, men har sikret plikter og rettigheter på samme måte som en hel rekke andre land. Men det som skiller Norge ut fra de andre, er driften av Store Norske, mener Jungård.

Han får støtte fra forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund. Hun har i likhet med andre registrert at russerne mobiliserer i området.

– Derfor er det så viktig at Norge er til stede for å kunne opprettholde vår suverintet på Svalbard, mener Hagensen.

– Dette handler om mer enn å si ja eller nei til til gruvedrift, legger hun til.

Arbeidsplasser

– I Norge er det ikke særlig sexy å snakke om gruvedrift, sier forbundslederen, som likevel er svært opptatt av temaet.

– Norge trenger mineraler til det meste som skal produseres. Gruvedrift er som regel knyttet til små lokalsamfunn rundt omkring i landet, sier Erna Hagensen, som presiserer at dette er viktige arbeidsplasser for å opprettholde bosettingingen i hele landet.

– Bergverksindustrien sliter, spesielt ser vi det i Syd-Varanger og Store Norske på Svalbard. Det var gledelig at regjeringen ville legge til rette for videre drift på Svalbard. Hele Svalbard er avhengig av Store Norske. Mange arbeidsplasser vil gå tapt hvis Store Norske ryker, mener Hagensen.

Det er ventet at landsmøtet søndag vil vedta en politisk støtteuttalelse for gruvedriften på Svalbard og bergverksnæringen generelt. (ANB)

Artikkeltags