LO-topp forstår opprøret

Jørn Eggum har full forståelse på opprøret blant sine medlemmer, som frykter for sin framtid.

Jørn Eggum har full forståelse på opprøret blant sine medlemmer, som frykter for sin framtid. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Våre medlemmer er både frustrert og provosert, sier lederen i Fellesforbundet.

DEL

Jørn Eggum, lederen av det største LO-forbundet i privat sektor, har full forståelse for opprøret blant forbundets medlemmer som føler seg truet av olje-stopp fra forbund i offentlig sektor.

Mister arbeidet sitt

Mandag morgen ble det kjent at et gryende opprør i industrien i verste fall kan sprenge LO i to. Sentrale aktører i Industri Energi og Fellesforbundet truer nemlig med å gå ut av LO å starte et uavhengig industrikartell hvis LO-kongressen sier nei til en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Våre medlemmer. spesielt på Vestlandet hvor dette opprøret har startet, merker ledigheten på kroppen og begynner å få trøbbel med banklån. Fallende oljepris og utsettelser av nye prosjekter tærer på. Så kommer Fagforbundet, som det største forbundet i LO, og ikke bryr seg om at våre medlemmer har arbeid i framtiden, sier Jørn Eggum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– De frykter å miste hele livsgrunnlaget sitt, legger han til. 

Både NTL, Fagforbundet og Handel og Kontor har frontet olje-stopp – mens industrien svarer med at offentlige ansatte og Handel og Kontor ikke kan definere LOs industripolitikk.

– Det har vært en praksis og uskreven regel i LO at hvert enkelt forbund skal hegne om sine interesseområder. poengterer lederen i Fellesforbundet.

Det betyr at Fagforbundet styrer det som har med kommunal sektor å gjøre, mens Handel og Kontor har fått massiv støtte for å beholde søndagen som fridag.

– Jeg håper det fortsatt skal være slik, mener Eggum.

Paris forandret alt

– Dette dreier seg ikke bare om en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det dreier seg om framtiden til en hel industri, mener Jørn Eggum.

Han opplever at Parisavtalen om klimatiltak har forandret hele diskusjonen rundt oljevirksomheten, og har stor forståelse for miljøargumentene.

– Men det hjelper ikke at vi i Norge stopper alt etter 2020. Verden trenger energi. Om ikke vi produserer, er det andre som gjør det. Det blir derfor en skjult argumentasjon å snakke om klimahensyn. Vi er like opptatt av klima som alle andre, legger han til. (ANB)

Artikkeltags