Færre folk i arbeid

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener det hadde vært langt større grunn til applaus dersom både ledigheten gikk ned og sysselsettingsgraden gikk opp. Nå går ledigheten ned, men det er først og fremst fordi folk faller ut av arbeidslivet, ikke fordi de kommer i arbeid.

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, mener det hadde vært langt større grunn til applaus dersom både ledigheten gikk ned og sysselsettingsgraden gikk opp. Nå går ledigheten ned, men det er først og fremst fordi folk faller ut av arbeidslivet, ikke fordi de kommer i arbeid. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeidsledigheten faller. Men både LO og NHO advarer mot å la seg lure.

DEL

Det skapes nemlig ikke nok jobber.

– Tilsynelatende er disse tallene veldig gunstige, og viser et tydelig fall i AKU-ledigheten. Men du skal ikke grave så mye i tallene før du ser at grunnen til at ledigheten faller er ikke at det skapes flere jobber. Snarere tvert imot, antallet jobber har gått ned de siste månedene, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag kom det nye ledighetstall fra SSB. De viser en nedgang i arbeidsledigheten med 0,6 prosentpoeng til 4,2 prosent. Det tilsvarer 4,2 prosent av arbeidsstyrken eller 115.000 mennesker.

– Folk har gitt opp

Men til tross for at ledigheten går ned, mener både LO og NHO at tallene ikke nødvendigvis er noe å rope hurra for. Hovedgrunnen til at vi får færre arbeidsledige er ikke at det skapes flere jobber, men at flere faller helt ut av arbeidslivet.

– Folk går ikke fra ledighet og inn i jobb, de faller helt ut av arbeidslivet. Det vitner om et tøffere arbeidsliv hvor det er vanskeligere for dem som har gått ledige en stund. De blir til slutt motløse og gir opp, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.

Han peker på at det er særlig i mannsdominerte yrker det går dårligst, som bygg og anlegg. Et annet negativt trekk er at tendensene særlig rammer unge.

– Det er for de unge i trettiårene der utviklingen er svakest. Dette vitner om et svakt arbeidsmarked. Jeg tror hovedårsaken er den tøffe konkurransen fra arbeidsinnvandrere de siste årene som har gjort det til en kamp om de jobbene som finnes, sier Bjørnstad.

Dørum er ikke fullt så pessimistisk.

– Det kan være studenter som sier de har søkt jobb fordi de er på vei ut av universitet eller høyskole. Eller det kan være folk som har gått arbeidsledige en stund og nå har gitt opp å søke. Det kan være at de har måttet førtidspensjonere seg, på annet hvis har blitt hjemmeværende eller har begynt å studere. Poenget er at det ville vært lettere å applaudere en nedgang i ledigheten hvis det skyldtes at både sysselsettingen og arbeidstilbudet økte, og sysselsettingen mest, sier han.

– Bekymringsfullt

Dørum minner om at Norge fortsatt er i en vanskelig økonomisk situasjon, og at sysselsettingsgraden skaper langsiktig utenforskap for mange.

– Det er selvfølgelig bekymringsfullt, sier han. (ANB)

Artikkeltags