Kvesser klørne før EØS-strid

Forbundsleder i El- og It Forbundet, Jan Olav Andersen, forbereder seg på et tøft oppgjør om EØS-avtalen i løpet av LO-kongressen.

Forbundsleder i El- og It Forbundet, Jan Olav Andersen, forbereder seg på et tøft oppgjør om EØS-avtalen i løpet av LO-kongressen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– 200 land klarer seg uten en EØS-avtale, sier LO-topp.

DEL

LO-leder Gerd Kristiansen kjemper hardt for å beholde EØS-avtalen. Men hun møter kraftig motstand internt.

– Når norske arbeidsplasser, våre medlemmers arbeidsplasser skal sikres, må de som skal investere vite hva rammevilkårene er om fem og ti år. Vi kan ikke tulle med dette!

Det var LO-leder Gerd Kristiansens tydelige beskjed fra talerstolen på LO-kongressens første dag.

Men ikke alle i salen lot seg begeistre. EØS-spørsmålet er forventet å bli et av de vanskeligste å enes om i løpet av den ukelange kongressen.

Leder i El- og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, tviholder fortsatt på sitt klare standpunkt om at Norge bør erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale med EU.

Stor uenighet

– Jeg er enig med Gerd i at vi har et nasjonalt handlingsrom i EØS-avtalen. Og selvfølgelig er det et problem å ha en høyreregjering når man ønsker det beste for norsk arbeidsliv. EØS skal ikke få skylda for alt som er vondt. Men jeg er uenig i Gerds analyse når det gjelder livsnødvendigheten av EØS-avtalen for å kunne selge varene våre, sier Andersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Gerd Kristiansen.

Gerd Kristiansen. Foto:

– Vi solgte varer før vi fikk en EØS-avtale, vi selger masse varer til land vi ikke har en EØS-avtale med, og EU har 200 handelsavtaler med land som ikke har en EØS-avtale. At det ikke skulle være mulig å få solgt varene våre uten en EØS-avtale er jeg grunnleggende uenig i, legger han til.

Det er sterke og tydelige fronter i hver sin ende av EØS-debatten, der særlig forbundene som organiserer ansatte i konkurranseutsatt industri er for.

I dagens handlingsprogram heter det at man ønsker å gi norske lover og tariffavtaler forrang over EØS, men man åpner for å skrote avtalen dersom dette ikke oppfylles. Nå mener Andersen at nok er nok.

Kompromiss

– Jeg var selv med på å lage den formuleringen for fire år siden. Men det som er faktum er at i løpet av de siste fire årene har det skjedd en del ting som slår fast at det er ikke kongressens ønske for fire år siden som er realiteten, nemlig at norske tariffavtaler og arbeidslivslovgivning har forrang. Så hva gjør vi med dette nå etter fire år? spør han. (ANB)

Fakta om LO-kongressen

  • LOs øverste organ, samles hvert fjerde år. Avholdes fra 8. til 12. mai.
  • Skal bestemme LOs politikk og velge ledelse for de neste fire årene for LOs 915.000 medlemmer. LO er Norges største arbeidstakerorganisasjon.
  • Består av 300 valgte medlemmer og de 15 faste i LO-sekretariatet. Representantene velges med 260 fra forbundene og 40 fra fylkene.
  • 26 fagforbund er tilsluttet LO. De største er Fagforbundet (354.730 medlemmer), Fellesforbundet (141.677), Handel og Kontor i Norge (70.750), Industri Energi (58.743) og Norsk Tjenestemannslag (50.681). Tall fra 2015.
  • Over 1.800 forslag er kommet inn fra forbund, LO-avdelinger og organisasjonsledd. LOs sekretariat har i sin innstilling tatt med 100 forslag.
  • I tillegg foreligger et forslag til fagpolitisk uttalelse.
  • Det ventes debatt rundt sammensetningen av LO-ledelsen, Lofoten-olje, pensjon og AFP, EØS-avtalen og sekstimersdagen. (Kilder: NTB, LO, frifagbevegelse.no)

Artikkeltags