LO-Gerd omfavner uklar Støre

Det er god tone mellom LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Kristiansen mener Høyres kritikk av Støre er uberettiget.

Det er god tone mellom LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Kristiansen mener Høyres kritikk av Støre er uberettiget. Foto:

– Ap gjør det de skal i debatten om arbeidsmiljøloven.

DEL

LO-leder Gerd Kristiansen tar Ap-leder Jonas Gahr Støre i forsvar etter at Høyre refser partiet for uforutsigbarhet i spørsmålet om arbeidsmiljøloven.

– Ap gjør etter min mening akkurat det de skal. De har sagt at de skal sette en stopper for Høyres og Frps åpning for midlertidige ansettelser. Det var et viktig krav fra en samlet fagbevegelse. Ikke bare LO, men også Unio og YS, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Denne høsten har Ap-leder Jonas Gahr Støre en rekke ganger gjentatt at dersom partiet vinner valget til høsten, skal de sette seg ned med partene og fornye arbeidsmiljøloven.

Det har fått Høyre til å reagere. De mener det er oppsiktsvekkende at Ap går inn i valgkampen uten å fortelle hva de vil gjøre med arbeidsmiljøloven, og stortingsrepresentant Stefan Heggelund mener det er et kjempeproblem for arbeidslivet at man ikke vet hva man får om Ap skulle få makt.

Men det er akkurat som det bør være, sier LO-leder Kristiansen.

Ny arbeidsmiljølov

– De har sagt de skal sette seg ned med partene for at vi sammen kan utforme en framtidsrettet arbeidsmiljølov. Det er vi veldig fornøyd med. Det er jo akkurat det Høyre og Frp ikke gjorde da de kom i regjering. I stedet for å lytte til partene gjennomførte de bare sin egen skrivebordspolitikk. Vi forventer at Ap, når de kommer til makten etter neste valg, setter seg ned med oss, de andre arbeidstakerorganisasjonene, og selvfølgelig med arbeidsgiverne, og diskuterer hvordan vi kan få en best mulig lov. Det er ikke noe ærefullt i å holde seg for ørene når man lager politikk, fastslår LO-lederen.

Også i Ap reagerer de på refsen fra Høyre.

Fredric Holen Bjørdal (Ap).

Fredric Holen Bjørdal (Ap). Foto:

– Dette virker som en planlagt strategi. Høyre gjør det dårlig på målinger om dagen. Da lar de være å snakke om egen politikk, og går heller rett i strupen på det største opposisjonspartiet. Det framstår ikke veldig troverdig, sier stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal.

Han mener Støre har vært svært klar på hva partiet skal gjøre med arbeidsmiljøloven dersom de vinner valget neste høst.

Faste ansettelser

– Støre har vært veldig tydelig på hva vi skal gjøre, selv om det er viktig for Høyre å framstille det som det motsatte. I landsstyretalen i høst da han snakket om å forsterke arbeidsmiljøloven snakket han på inn- og utpust hva det betyr i praksis. Vi skal fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser fra dag én, fjerne muligheten for å gi folk fast ansettelse uten garantilønn, og vi skal tydeliggjøre hva det betyr å være arbeidstaker og arbeidsgiver for at ingen skal kunne trikse seg ut av det. Og vi skal styrke allmenngjøringsinstituttet ved å blant annet forenkle lovverket, sier han, og legger til:

– Noen andre ting tar litt lengre tid, der vi ikke nøyaktig kan si hva som skal skje. Grunnene til det er at vi ønsker et reelt partssamarbeid, ikke bare ha partene i arbeidslivet som høringsinstans. For eksempel på arbeidstid må vi sette oss ned med partene og finne et balansepunkt. Det er respektløst overfor arbeidstakerne å endre arbeidsmiljøloven etter innfallsmetoden, uttaler Holen Bjørdal. (ANB)

Det er ikke noe ærefullt i å holde seg for ørene når man lager politikk.

Gerd Kristiansen, LO-leder

Artikkeltags