Små tegn til bedring

Etter flere år med stigende arbeidsledighet er det nå tegn på bedring. Nå er det 6.000 færre arbeidsledige i Norge sammenliknet med april, ifølge den siste arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Etter flere år med stigende arbeidsledighet er det nå tegn på bedring. Nå er det 6.000 færre arbeidsledige i Norge sammenliknet med april, ifølge den siste arbeidskraftundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå. Foto:

Ledigheten synker, sysselsettingen øker og flere jobber heltid. Likevel mener LO at det er liten bedring å spore i arbeidsmarkedet.

DEL

– Situasjonen på arbeidsmarkedet gir grunn til bekymring. Ledigheten er fortsatt høy. Grunnen til at ledigheten har falt litt er ikke at det blir skapt flere jobber, men at flere trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Det er enda mer bekymringsfullt enn at ledigheten faller i seg selv, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). 

Denne uka kom SSB med sin arbeidskraftundersøkelse (AKU). Dette er den siste hovedrapporten om arbeidsmarkedet fra SSB før valget 11. september. Det er disse tallene politikerne skal dunke hverandre i hodet med gjennom valgkampen.

Færre yrkesaktive

Rapporten viser blant annet at: 

* Arbeidsledigheten har gått noe ned. Sammenliknet med april er det nå 6.000 færre arbeidsledige. 120.000 nordmenn definerer seg i dag som arbeidsledige.

Saken fortsetter under bildet.

Roger Bjørnstad er sjeføkonom i LO.

Roger Bjørnstad er sjeføkonom i LO. Foto:

* Sysselsettingen går litt opp, men ligger fortsatt under gjennomsnittet av 2016. 67,1 prosent av folk i arbeidsfør alder er nå sysselsatte, mot 66,5 prosent i første kvartal i år. Den sesongjusterte økningen er på 5.000 personer.

* Andelen yrkesaktive nordmenn synker, særlig for menn.

Selv om tallene peker i positiv retning, er ikke Bjørnstad i LO fornøyd.

– Generelt er det ikke store endringer i arbeidsmarkedet. Ledigheten har gått litt ned, fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Sysselsettingen øker litt, men ikke nok til å veie opp for den voksende befolkningen. Da holder ledigheten seg høy, sier han.

Noe bedring

At ledigheten er høy og sysselsettingen lav er noe av de krasseste argumentene fra fagbevegelsen og venstresiden mot regjeringen før valget. Bjørnstad mener ikke fagbevegelsen har mistet de argumentene i kampen for en ny regjering.

– Det har vært noen tegn til bedring i arbeidsmarkedet. Det som er bekymringsfullt er at langtidsledigheten øker og at ungdom trekker seg ut av arbeidsmarkedet. Om vi ser på bedriftssiden av økonomien, gir det samme bilde. Det er noen små tegn til bedring, men ikke noe som er kraftig nok til å gjøre noe med lavkonjunkturen vi er inne i, sier han.

(ANB)

Artikkeltags