Strammer grepet om vikarbruken

Omtrent 1 prosent av den norske arbeidsstyrken jobber i dag gjennom bemanningsbyråer eller vikarbyråer.

Omtrent 1 prosent av den norske arbeidsstyrken jobber i dag gjennom bemanningsbyråer eller vikarbyråer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

SV vil tuppe bemanningsbyråer ut av norsk arbeidsliv.

DEL

Partiet vil også forby ansettelsesformer som fast ansatt uten garantilønn og nullprosentstillinger.

– Vi ser at innleie via bemanningsbyråer i mange tilfeller erstatter faste ansettelser. Da rører man ved hele grunnlaget for et trygt, godt og seriøst arbeidsliv, sier arbeidspolitisk talsperson i SV, Kirsti Bergstø, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De siste 10–15 årene har bruken av bemanningsbyråer eksplodert på norske arbeidsplasser, og har etablert seg på omtrent 1 prosent av arbeidsstyrken.

Vil stramme inn

Fredag starter SVs landsmøte, og der har partiet lagt opp til ny politikk som skal begrense bruken av bemanningsbyråer i Norge kraftig.

I forslaget til partiprogram vil SV stramme kraftig inn på når det er lov å benytte seg av bemanningsbyråer, og avskaffe ansettelsesformer som «fast ansatt uten garantilønn» og «nullprosentstillinger», slik at ansatte er sikret å få lønn også mellom oppdrag.

– Vi ønsker å ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Vi mener vi trenger en nasjonal overenskomst for bruk av innleie, der det bare kan godkjennes gjennom fagforeninger og lokale tillitsvalgte, sier Bergstø.

Unge i arbeid

Et av hovedargumentene for å ha en stor bemanningsbransje er at det fungerer som en inngangsport til arbeidslivet. Men det er ikke Bergstø enig i.

– Det er et argument høyresiden bruker ved alle anledninger for å hindre faste og fulle stillinger. Også ungdom, langtidsledige eller folk med funksjonsnedsettelser trenger et vern i arbeidslivet. Å si at ungdom skal ha andre vilkår for å få arbeide er det samme som å si at vi er nødt til å svekke det grunnleggende vernet og tryggheten i arbeidslivet for at folk flest skal få arbeide, sier hun.

Samtidig understreker politikeren at SV ikke ønsker full stans i midlertidig arbeid, som kan være riktig i for eksempel sesongarbeid.

– Men det er noe helt annet å drive kommersiell business ved å leie ut andres arbeidskraft. Man mister sosiale rettigheter, og blir behandlet som en del av et B-lag i arbeidslivet der man er på konstant jakt etter jobb og får en hverdag og arbeidsdag uten særlig forutsigbarhet, sier Bergstø. (ANB).

Artikkeltags