8 av 10 ansatte klare for ny teknologi

Ansatte i offentlig sektor svarer i stor grad at de er villige til å bruke ny teknologi for å utføre nye arbeidsoppgaver.

Ansatte i offentlig sektor svarer i stor grad at de er villige til å bruke ny teknologi for å utføre nye arbeidsoppgaver. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

At offentlig ansatte ikke er villige til å ta i bruk ny teknologi er en myte, viser undersøkelse.

DEL

– Denne undersøkelsen er et tydelig tegn på at offentlig ansatte er innovative, ser muligheter og ønsker å være en del av de framtidige løsningene, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Effektivisering og digitalisering av offentlig sektor har stått øverst på politikernes prioriteringsliste i en årrekke. Mye av argumentasjonen har handlet om at offentlig sektor ikke har klart å få like mye ut av hver brukte krone som privat sektor.

I en ny undersøkelse utarbeidet av Tankesmien Agenda for Fagforbundet blant forbundets medlemmer går man langt i å knuse myten om at det er de ansatte i offentlig sektor som setter seg på bakbeina i møte med ny teknologi og nye arbeidsmetoder.

Faglig påfyll

Undersøkelsen viser at 6 av 10 mener ny teknologi gir mulighet til å løse oppgaver bedre. Bare 1 av 10 mener det motsatte. Over 80 prosent av respondentene oppgir at de er villige til å tilegne seg ny kompetanse for å kunne utføre nye arbeidsoppgaver. Bare 3,5 prosent sier at de ikke er det.

Saken fortsetter under bildet.

Mette Nord er leder i Fagforbundet, LOs største forbund.

Mette Nord er leder i Fagforbundet, LOs største forbund. Foto:

– Dette viser at ansatte i offentlig sektor er klare for å bli med på det digitale skiftet. Det viser også at de ikke blir tilbudt redskapene de trenger. Vi vet at faglig påfyll er alfa og omega for at vi skal lykkes. Men bare en av tre sier de jobber et sted med gode ordninger for påfyll av kompetanse. Det er veldig alvorlig, sier nestleder i Tankesmien Agenda, Kaia Storvik, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Storvik trekker også fram at undersøkelsen viser at de ansatte og tillitsvalgte i offentlig sektor mange steder ikke opplever å bli lyttet til i digitaliseringsprosesser.

Kompetanse

– I dag er det altfor langt fra festtalene om hva man ønsker seg innen digitalisering til hva som faktisk skjer. Utviklingen er mange steder enten ovenfra og ned, eller så er den avhengig av at lokale ildsjeler søker prosjektmidler og driver det fram nesten alene. Det får vi ingen store skifter av. Politikere, ledelse og fagbevegelse må gjøre en helt annen innsats for å få på plass opplæring av ansatte og tillitsvalgte, slik at de får den kompetansen de både trenger og ønsker seg, sier Storvik.

Dette viser at ansatte i offentlig sektor er klare for å bli med på det digitale skiftet.

Kaia Storvik, nestleder i Tankesmien Agenda

«Proppen»

Undersøkelsen blir presentert torsdag under Fagforbundets landsmøte i Oslo der 350.000 medlemmer er representert. Forbundet er LOs største.

Forbundsleder Mette Nord mener tror at «proppen» som hindrer utvikling i offentlig sektor finnes et helt annet sted enn hos de ansatte.

– Jeg tror «proppen» finnes hos dem som rent ideologisk tror at offentlig sektor blir bedre og at disse oppgavene løses best av at man konkurranseutsetter tjenestene. Man må heller ta de ansattes kunnskap og kompetanse på alvor, og bruke dem på å utvikle tjenester. De løser oppgaver hver dag og ser hvor proppene og hindringer er, sier Mette Nord. (ANB)

Fakta om undersøkelsen

  • Notatet «Robotene kommer – hva svarer offentlig sektor» er utarbeidet av Tankesmien Agenda på vegne av Fagforbundet.
  • Spørreundersøkelsen er sendt ut til Fagforbundets 350.000 medlemmer. 30.908 svarte på undersøkelsen.
  • 6 av 10 mener ny teknologi gir mulighet til å løse oppgaver bedre. Bare 1 av 10 mener det motsatte.
  • Litt under halvparten mener ny teknologi gir muligheter til å spare kostnader, og at ny teknologi gjør dem mer effektive enn før. (Kilde: Tankesmien Agenda)

Artikkeltags