Valla i LO i sju år til

Gerd-Liv Valla (59) kan jobbe for LO til hun fyller 65 år.

Gerd-Liv Valla (59) kan jobbe for LO til hun fyller 65 år. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Reglene for pensjonering av LO-ledere betyr at Gerd-Liv Valla kan jobbe for LO til hun fyller 65 år. Ordningen ble innført under Tor Aspengren på 1970-tallet.

DEL

I disse sju årene skal Valla (59) ha samme lønn som LOs leder, men det er høyst uklart hvilke arbeidsoppgaver hun vil få. Ordningen med 60 års pensjonsalder for LO-lederen med påfølgende fem års arbeidsplikt og full lønn, ble også innført i daværende Norsk Jern og Metallarbeiderforbund.

Begrunnelsen for ordningen var at man ikke ønsket for gamle LO-ledere etter at organisasjonen i årene mellom 1965 og 1969 hadde hatt Parelius Mentsen som leder i en periode da han var mye sykmeldt.

Ingen fallskjerm

En av de sterkeste kritikere av «gylne fallskjermer» i næringslivet er leder av Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold.

Han avviser imidlertid at ordningen for LOs ledere er noen form for fallskjermer. Det faktum at ordningen ble innført lenge før begrepet «gyllen fallskjerm» var oppfunnet, mener han styrker det synspunktet.

– Hva som bør skje med Gerd-Liv Vallas arbeidsoppgaver har jeg ingen mening om, men at hun har rett på full lønn til hun er 65 år, kan neppe være tvilsomt. Hun blir 60 år neste år og det forhold at hun nå trakk seg før perioden var avsluttet, bør ikke endre lønns- og pensjonsforhold LO har hatt i over 30 år, sier Østvold.

Variabel praksis

Etter at ordningen ble innført for over 30 år siden har den vært praktisert forskjellig. Tor Aspengren hadde i perioden mellom 60 og 65 år en rekke viktige oppdrag for LO og fungerte som en nær rådgiver for den nye lederen, Tor Halvorsen. Også etter at han ble pensjonist som 65-åring utførte Aspengren mye arbeid for LO.

Hans etterfølger, Tor Halvorsen, rakk aldri å bli 60 år. Han ble rammet av kreft og døde 57 år gammel. Nestleder den gang, Leif Haraldseth, overtok som LO-leder i 1987, men ved valget i 1989 var han blitt 60 år og var følgelig ikke kandidat til å fortsette på toppen av LO.

I stedet for å fortsette som rådgiver med lønn som LO-leder etter 1989, valgte imidlertid Haraldseth å ta imot embetet som fylkesmann i sitt hjemfylke Buskerud. Noe av grunnen var at han støttet en annen kandidat enn han som ble valgt til LO-leder i 1989.

Hågensen-nyordning

Yngve Hågensen representerte i hele sin tid som LO-leder noe nytt. Først lanserte han seg selv som kandidat i 1989, noe som førte til kampvotering på kongressen. Det var da Haraldseth støttet den tapende kandidaten, Nils Totland.

Hågensen ble imidlertid gjenvalgt enstemmig i 1993 og hans ansvarlige lønnspolitikk ga den tidligere rabulisten en bred forankring både i og utenfor LO. Derfor ble det tatt et initiativ til å endre på ordningen som ble innført av Tor Aspengren slik at Hågensen i 1997 ble valgt for en tredje periode, til tross for at han da var 59 år gammel.

Følgelig ble han sittende som LO-leder til han var 63 år gammel og fikk i tillegg oppgaver i organisasjonen etter den tid. (ANB-NTB)

Artikkeltags