Matnyttig ferie

Matnyttig ferieChiang Mais: Å spise god mat er et av feriens høydepunkter. Det er også kjekt å vite hvordan man kan lage den.

Matnyttig ferieChiang Mais: Å spise god mat er et av feriens høydepunkter. Det er også kjekt å vite hvordan man kan lage den. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Chiang Mai: Kanskje 2007 skal bli året da du kombinerer det nyttige med det avslappende på ferieturen? Å spise god mat er ett av feriens høydepunkter, men det kan være kjekt å vite hvordan den blir laget, også.

DEL

– Har dere en bra reiseforsikring? spøker Wattana «Mac» Promkesa. Sammen med to andre unge entusiaster driver han kokkeskolen «Smart Cook» i et nydelig, gammelt teakhus i en grønn, rolig gate i Chiang Mais gamle kvarter. Kulturbyen ligger blant frodige åser i Thailands nordlige del, og er kjent for sitt gode kjøkken. Seks elever fra hele verden skal lære litt om thaienes deilige kokekunst, og får velge retter selv fra innbundne kokebøker som deles ut til odel og eie. Men først må maten handles inn på det lokale markedet.

Her er det meste: Fem forskjellige typer basilikum, ingefær og auberginer, halvmeterlange bønnebelger og chilier i alle størrelser. Men selv om utbudet er enormt, ser vi også at mye av dette er å få tak i hjemme i Norge.

Lager selv

Vel tilbake blir elevene blir satt i en ring på gulvet, og får utdelt ingredienser.

– God thaimat er både søt, sur, salt og sterk! Det er ikke nødvendig å følge oppskriftene slavisk, finn fram til din smak. Er det ingredienser du ikke liker – dropp dem, forklarer Mac.

De ferdig kuttede ingrediensene tas med til mini-kjøkkenet i bakgården, der hver elev har sin gassflamme.

– Gå til innkjøp av fiskesaus og østerssaus. Det brukes veldig mye i det thailandske kjøkkenet, formaner Barbara, en smilende transvestitt som også er læremester på den nokså nye kokkeskolen.

Mye thaimat kan lages i løpet av få minutter, så det tar ikke lang tid før det dufter deilig helt ut i gata.

Raskt og enkelt

Dermed skal verket prøves. Spisebordet i teakhuset er i tradisjonell stil, og vi sitter på gulvet på små puter. Det er ikke så lett for stive vestlendinger med lange bein, som skumper borti bordet så thaisuppen spruter.

– Én dag på kokkeskole – tre dager med thaimassasje, flirer Mac. Resten av rettene lages like greit og enkelt. Samtidig får man prøve masse spennende thaimat som en kanskje ikke hadde tort å velge fra restaurantmenyen.

Dessuten spiser du deg deilig mett på thaivis: Litt av hvert hele dagen. Pris på herligheten: 700 bath, eller rundt 140 kr! Det er vanlig prisnivå på de fleste av kursene som holdes. Da får du en hel dags kurs og en kokebok du kan ta med hjem..

Matkurs i Thailand: http://www.chiangmaiinfo.com (ANB)

Lær å lage mat verden over

Det finnes snart like mange kokkeskoler rundt om i verden som muligheter til å tilberede maten.

Kursene varer fra noen timer til flere uker eller til og med måneder. Flere norske reiseselskaper har matturer i sine charterprogrammer.

Her er noen alternativer i populære matland, for deg som vil bestille direkte:

Spania

Cook & Taste i Barcelona tilbyr matkurs på times- halvdags- og tredagersbasis. Her lærer du å lage smellgod middelhavmat: Paella, gazpacho, arroz negro og himmelske desserter som crema catalana. Lokalene ligger sentralt på hovedgaten La Rambla. www.cookandtaste.net

Kursene bygger på katalanske matradisjoner. Katalonia regnes sammen med Baskerland for å være de beste matregionene i Spania. I Katalonia brukes det råvarer fra fjellene, fra jordbruksområdene og fra Middelhavet, og ikke sjeldent finner man uvante kombinasjoner som fisk og skinke i samme rett.

På Finca Buen Vino i de andalusiske fjellene Sierra de Aracena utenfor Sevilla kan du lære å lage tapas og spanske herligheter hos ekteparet Sam og Jeannie Chesterton i vintersesongen. Utflukter til sherrygårder i Jerez. www.fincabuenvino.com

Frankrike

Hos Les Petits Farcis og Rosa Jackson i Nice kan du i løpet av en formiddag lære deg å lage en deilig fransk lunsj, inkludert en tur på markedet, der Jackson viser deg de beste matproduktene. www.petitsfarcis.com

Cooking With Friends in France gir intime matlagingskurs i Julia Childs private kjøkken i hjertet av Provence. Besøk av franske stjernekokker og på franske stjernerestauranter, markeder, med mer. Ukeskurs året rundt. www.cookingwithfriends.com

Kreta

Lær om mat, kultur og kulinariske tradisjoner med Nikki Roses Crete’s Culinary Sanctuaries på Kreta. 1-5 dagers kurs. www.cookingincrete.com

Hellas

Den freske kokebokforfatteren Aglaia Kremezi viser deg det greske kjøkkenets hemmeligheter på skolen Kea Artisanal på den lille øya Kea helt nord i Kykladene. Ukeskurs. www.keartisanal.com

Italia

Kokebokforfatteren Anna Tasca Lanza lærer bort tradisjonell, siciliansk kokekunst i vinregionen Regaleali utenfor Palermo. Fra én til femdagers kurs. Besøk på det lokale markedet, hos osteprodusentene og vingården på de lengre kursene. www.absoluteitalia.com

Italian Cookery Courses Casa Ombuto er anbefalt av den engelske avisen The Observer som en av de ti beste kokkeskolene i Europa. Velg mellom toskanske spesialiteter eller middelhavsmat fra Europa og Nord-Afrika. Kursene gis på i cantinaen på en gammel, vakker villa i Casentino-dalen cirka 50 km utenfor Florence. Ekskursjoner til en oliven– og en vingård, samt en ostefabrikk. www.italiancookerycourse.com

USA

Lær å lage cajun/kreolmat i New Orleans. Dagkurs og flere dagers pakker, både «hands-on» og demonstrasjon. Prøv The Mardi Gras School of Cooking (www.gumbos.net ) eller New Orleans Cooking Experience (www.neworleanscookingexperience.com ).

Japan

Lær å smake og lage japanske spesialiteter, og bli med å kjøpe råvarene på markedet med matskribenten Elizabeth Andohs Taste of Culture i Tokyo. www.tasteofculture.com

Andre muligheter

Generelle linker til matferier: www.travel-quest.co.uk/tqcookery.htm cookforfun.shawguides.com webtravelguide.com/culinary.html (ANB)

Artikkeltags