Li Ning tente OL-ilden

Før Li Ning tente den olympiske ild  løp han rundt på det svære stadiontaket under åpningsseremonien i Beijing.

Før Li Ning tente den olympiske ild løp han rundt på det svære stadiontaket under åpningsseremonien i Beijing. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Den tidligere turnstjernen Li Ning fikk æren av å tenne den olympiske ild under åpningsseremonien i Beijing-OL fredag.

DEL

Ved midnatt lokal tid, nesten fire timer ut i den spektakulære seremonien, fikk han ilden fra nest siste fakkelløper og ble heist opp i luften. Han illuderte at han løp over et stort pergament som ble brettet ut i luften over OL-stadion, før han antente den store gryta der ilden skal brenne i drøyt to uker.

Li er en stor idrettshelt i Kina etter at han vant tre gull, to sølv og en bronse i Los Angeles-OL i 1984, første gang folkerepublikken deltok i sommer-OL. Han ble senere kåret til Kinas største idrettsmann i det 20. århundre.

44-åringen kom fra fattige kår i Guangxi-provinsen sørvest i landet og er ikke Han-kineser som det store flertallet i Kina, men tilhører Zhuang-folket - en av landets mange etniske minoriteter. Det gjør ikke valget av ham mindre betydningsfullt.

Turnstjernen startet etter sin aktive karriere et utstyrsfirma som bærer hans navn, og Li Ning er en svært suksessrik forretningsmann. Firmaet hans har omtrent 10 prosent av utstyrsmarkedet i Kina.

Da ryktene om at han skulle tenne ilden begynte å løpe, skjøt aksjene i Li-Ning Sports Goods i været på Hongkong-børsen. Det er trolig derfor arrangøren på sitt nettsted valgte å bekrefte at Li skulle tenne ilden flere timer før det faktisk skjedde. (ANB-NTB-AFP)

Artikkeltags