1 av 2 har opplevd brann

Dette har nesten annenhver nordmann opplevd: Brann eller branntilløp.

Dette har nesten annenhver nordmann opplevd: Brann eller branntilløp. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nesten halvparten av alle nordmenn (45 prosent) har opplevd brann eller tilløp til brann minst én gang.

DEL

Det framgår av en fersk undersøkelse fra Norstat.

Og desember er den verste brannmåneden i året. Da er det dobbelt så mange branner som i gjennomsnittsmåned.

Adventsstaker, mye matlaging og hjemmekos gjør sitt til at brannstatistikken skyter i været i akkurat denne måneden.

– Selvfølgelig skal vi lage god mat, fyre i peisen, tenne lys og kose oss. Men mange opplever dessverre det store marerittet nettopp før jul. Med enkle forholdsregler kan du sørge for en trygg advent og julehøytid, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring som står bak den nye undersøkelsen.

Den landsdekkende undersøkelsen viser at 17 prosent har opplevd brann eller branntilløp i tilknytning til stearinlys, 13 prosent ved matlaging og 10 prosent ved bruk av elektriske artikler.

– Svært mange kommer til å oppleve brann en gang i livet, og desember og januar er de verste månedene, sier Granquist.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det var 655 boligbranner i desember i fjor.

Det er mer enn dobbelt så mange som i en gjennomsnittsmåned. De siste fem årene har i gjennomsnitt 69 mennesker omkommet i brann. Ti av dem har vært i desember.

– De høye branntallene for desember kommer av at det er mer aktivitet i hjemmet, med matlaging, stearinlys og alkohol. Det siste gjør at mange blir mindre forsiktig. Det er også en kald måned, og dermed mer belastning på det elektriske anlegget, forklarer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk brannvernforening.

Uansett hvor forsiktig du er med lys og matlaging, er røykvarslere det aller viktigste.

– De fleste dødsbranner skjer om natta. Det er derfor avgjørende at røykvarsleren høres på soverommet dersom det skulle begynne å brenne. Og røykvarslerne bør være seriekoblede, sier Kalheim.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at det er blitt meldt omkring 10.000 skader årlig som følge av brann til norske forsikringsselskaper de siste årene.

De fleste av oss har rutiner og øvelser i tilfelle brann på jobben, men en undersøkelse gjennomført på oppdrag for Storebrand tidligere i høst viser at bare én av ti har regelmessige øvelser på dette hjemme.

– Vi oppfordrer alle, særlig barnefamilier, til å gjennomføre en brannøvelse nå i desember. Da vet alle i familien hva de skal gjøre dersom ulykken skulle være ute, slik at man gjør de riktige tingene raskt, sier Granquist. (ANB)

Artikkeltags