Beskjeden primadonna

De nye sortene stjerneskjerm er blitt veldig fargerike. Ofte har de også større blomster enn den opprinnelige stauden.

De nye sortene stjerneskjerm er blitt veldig fargerike. Ofte har de også større blomster enn den opprinnelige stauden. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter mange år i bakerste rekke, har stjerneskjermen endelig havnet i rampelyset.

DEL

Stor stjerneskjerm (Astrantia major) har alltid vært der, men nesten ingen har lagt merke til den. Den har holdt seg på sin beskjedne plass i staudebedet eller i skyggen under trærne.

Med sine små, lyse grønn/rosa blomster har den ikke stukket seg fram, men holdt seg lojalt i bakerste rekke og virket som en rolig bakgrunn for de mer fargesterke staudene.

Men nå er det slutt. Nå har stjerneskjermen forlatt corps de ballett og blitt primadonna.

Flere vakre sorter

Det som ser ut som én blomst, er i virkeligheten mange blomster, samlet i en liten skjerm, omgitt av mange svøpblad. Hver enkelt liten blomst har en stilk på cirka én centimeter, noe som får den til å likne en nålepute I engelsktalende land kalles den også «Hattie's pincushion».

En grunn til at stjerneskjerm er blitt så populær, er at det er kommet mange nye sorter. De fleste av de nye Astrantia major har langt sterkere farge enn den opprinnelige: Claret er mørk rød, Red Giant har (som navnet tilsier) røde, store blomster, Roma har lysende rosa blomster, mens Buckland har vakre rosa/grønne blomster.

Det fins også hvite varianter, noen med et lite skjær av grønt i blomstene.

Kan brukes til mye

En annen grunn til at stadig flere hageeiere får øynene opp for denne planten, er at den er ypperlig til å fylle ut i bedet, pluss at den er suveren i sommerbuketten.

At den er lett å ha med å gjøre, liker seg på de fleste steder og sjelden får sykdommer, er også med på å øke populariteten.

Den klarer seg både i sol og skygge, liker nesten all slags jord og er herdig til sone 7-8, det vi si nesten hele landet.

Krysspollinerer seg lett

Stjerneskjerm er flink til å selvså seg og som regel kan en finne små frøplanter rundt morplanten.

Da har du valget mellom å ta dem opp og plante dem et annet sted, dra dem opp som ugress eller la dem få stå og vokse seg store der de står. Stjerneskjerm blir 40-80 cm høy, og bladverket er dypt fikete, blankt, friskt grønt og kan minne om bladverket til skvallerkål. Hvis du har flere sorter har de lett for å krysspollinere seg, og du kan være heldig og få en ny spennende sort.

Vil du dele eller plante om stjerneskjerm, er det best å gjøre det på våren.

Ble mindre populær

Stjerneskjerm var fra gammelt av regnet som en medisinplante, særlig virksom mot hevelser i ledd.

Men da den stive hagestilen ble avløst av en mer uformell og skyggefull stil rundt 1890, begynte en å dyrke stjerneskjerm for blomstenes del.

Det var ikke så mange andre stauder som kunne klare seg under store trær, sammen med bregner og andre bladplanter. Men så ble skyggehagen avløst av solhagen og funkisstilen, og interessen for stjerneskjerm dabbet av. Nå er imidlertid Stor Stjerneskjerm tilbake for fullt. (ANB)

Denne saken er levert av Hageselskapet

Artikkeltags