Boligprisene opp 0,2 pst

Opp, opp! Boligprisene fortsetter å stige.

Opp, opp! Boligprisene fortsetter å stige. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Boligprisene steg med 0,2 prosent fra april til mai.

DEL

Prisen på leiligheter stiger mest, med 0,3 prosent fra april til mai, viser nye tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

For eneboligene var prisene uendret, mens rekkehus steg med 0,1 prosent.

Gjennomsnittsprisen på bolig hittil i år er 6,2 prosent høyere enn snittprisen for 2011.

– En relativt flat prisutvikling i mai er som forventet, og er en konsekvens av at et tiltakende antall boliger nå legges ut for salg, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

– Det økte tilbudet bidrar til å dempe prispresset i boligmarkedet. Både mai og juni er tradisjonelt måneder med relativt høyt utbud av bruktboliger og flere omsetninger enn ellers. Maitallene bekrefter dette mønsteret.

Ifølge EFF skjer det vesentligste av veksten i boligpriser skjer i første del av året. I 2010 og 2011 var det for eksempel ingen prisvekst fra mai til desember.

– Basert på utviklingen så langt i år, og den økte tilbudssiden i mai, forventer vi at det meste av prisveksten i 2012 nå er tatt ut. Med økt sannsynlighet for at Norges Bank vil måtte fremskynde renteøkningene på grunn av det tiltakende presset i innenlands økonomi, er det viktig at de som skal selge bolig har realistiske forventninger til utviklingen i prisene fremover, sier Laugen.

Leiligheter øker mest Boligprisstatistikken for mai viser flat prisutvikling for samtlige boligtyper, selv om leiligheter har sterkest prisvekst.

Prisene på eneboliger var uendret fra april, men var 3,8 prosent høyere enn i mai 2011.

Prisene på delte boliger steg med 0,1 prosent fra april, og var 6,1 prosent høyere enn i mai 2011.

Prisene på leiligheter steg med 0,3 prosent fra april, og var 8,2 prosent høyere enn i mai 2011.

– Den sterke prisveksten for leiligheter er symptomatisk for et vedvarende press i boligmarkedet i de største byene, sier Laugen.

Drammen har fortsatt den sterkeste prisutviklingen så langt i år med en gjennomsnittlig prisvekst på 10 prosent fra i fjor. (ANB)

Artikkeltags