En duft av sommer

Heliotrop dufter herlig og lokker til seg sommerfugler og andre insekter.

Heliotrop dufter herlig og lokker til seg sommerfugler og andre insekter. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Få ting er vel mer sommer enn varm roseduft, et streif av heliotrop eller en anelse lavendel.

DEL

Å sette seg ned i hagen etter en lang arbeidsdag, senke skuldrene og trekke inn blomsterduft er ren velvære.

Rent botanisk skal duften tiltrekke bestøvere til planten. Planter med lyse farger sender ofte ut duften om natten for å lokke til seg nattsvermere. Men også mange fargerike blomster dufter sterkt, roser er bare ett eksempel.

Aromaterapeuter snakker om duftenes «skala», som går fra de lette og flyktige, som for eksempel sitrus, til de tunge, nedre tonene, med de mellomtunge i midten. De nedre tonene fins hos blomster som dufter sterkt, jasmin, liljer, tobakk og mange roser. Det ideelle er å blande blomster slik at luften blir fylt på både de øvre, midtre og nedre delene av skalaen.

Fra vår til høst

Tenker en litt langsiktig, er det fullt mulig å strekke duftsesongen fra tidlig vår til langt ut på høsten.

Tidlig på året stikker marsfiolene opp og sender ut sterk duft fra de yndige, små blå blomstene. Da vet vi helt sikkert at våren er på vei.

Svært mange av løkplantene dufter godt. De beskjedne vårliljene (Ipheion uniflorum) har en herlig duft, men en må bøye seg ned for å nyte den. Det samme gjelder for perleblomstene. Mange av påske- og pinseliljevariantene (narsisser) har en sterk og god duft. De gammeldagse pinseliljene dufter så sterkt at du kan kjenne dem på lang avstand.

Mange stauder har også sterk og god duft. Lavendel er et velkjent eksempel som blir stadig mer populær, hovedsakelig på grunn av duften.

Duftkonvallen blomstrer ofte samtidig med en annen av duftfavorittene, syrinen. Syrin er jo en vakker blomst, men hva hadde den vært uten duften? De syrinvariantene som ikke har duft, vil aldri bli så populære som de vanlige, enkle, selv om blomsten er minst like vakker.

Svarthyllen er også en vakker sommerbusk. Den blomstrer med store, duftene klaser, som det går an å lage saft og vin av.

Sommerlige roser

I de varme høysommerdagene er det roseduften som dominerer. Den kan stamme fra den enkle Rosa Rugosa eller eksklusive rosesorter med flotte navn. Det er nesten som et instinkt, ser man en vakker rose, bøyer man seg ned for å lukte. Og har den ingen duft, blir man litt skuffet, samme hvor vakker selve rosen er. Dette er nok grunnen til at de gammeldagse rosene er blitt veldig populære og at foredlerne legger større vekt på at nye roser skal ha duft i tillegg til å være hardføre og gjenblomstrende.

Mange av sommerblomstene dufter godt. Prydtobakk og heliotrop er to av dem. Men også petunia og stemor har en fin duft.

Om høsten er det høstfloks som sender ut søt duft. Ta inn en liten bukett og du får virkelig nyte den siste duften av sommer. (ANB)

Artikkeltags