Gjør dette når du stenger hytta!

Når hytta skal stå ubrukt gjennom vinteren, er det en rekke ting man må huske på.

Når hytta skal stå ubrukt gjennom vinteren, er det en rekke ting man må huske på. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det kan kan spare deg for ubehagelige overraskelser og store utgifter.

DEL

I høstferien tar mange en siste tur til sommerhytta. Når hytta skal stå ubrukt gjennom vinteren, er det en rekke ting man må huske på.

– Det er litt jobb, men stenger du hytta på en forsvarlig måte, er det en god investering både økonomisk og praktisk. Du må være ekstra oppmerksom på vann, tyveri og brann, sier kommunikasjonssjef Kristin Nøkleby Holth i Storebrand Forsikring.

Vannskader

Godt vedlikehold og tilsyn med taket på hytta er viktig for å unngå vannskader. Når du sjekker hyttetaket om høsten, bør du rense takrennene, sjekke at taket er intakt og at beslaget rundt pipa er tett.

– Hytta bør ikke stå uten tilsyn gjennom vintersesongen. Ta gjerne en tur og sjekk at ikke takrennene er fulle av is. Is i takrennen kan føre til at vann finner veien inn til konstruksjon via hulrom. Husk også å måke snø fra taket jevnlig i vinter. Store snømengder kan skade taket, sier Holth.

Vannskader kan også oppstå innendørs om du ikke tar forholdsregler. Mange hytteeiere føler seg trygge når de setter på varmen på hytta, men oppvarming alene er ikke nok for å unngå vannskader som følge av frost.

– Jordfeilbryteren eller sikringer kan ryke, og da fryser rørene fort om vinteren. Skru av stoppekranen, tapp vann ut av rørene og la kranene stå åpne når du forlater hytta, sier Holth.

Frostvæske bør helles i vannrør,  og det anbefales at du tømmer sisternen på toalettet for vann. Blir det ikke helt vannfritt, heller du i frostvæske også her. Da unngår du at vannet fryser og at toalettet sprekker.

Tyverier

Når sommergjestene er borte og hyttegrendene ligger forlatt om vinteren, øker sjansen for å få ubudne gjester på besøk. Det er flere grep du kan ta for å forebygge innbrudd.

– Sjekk at alle dører og vinduer er forsvarlig låst. Oppbevar ikke verdifulle gjenstander, alkohol, medisiner eller våpen på hytta. Innbruddsalarm kan virke avskrekkende, men hindrer ikke nødvendigvis tyven. Likevel vil alarmen gjøre at du oppdager innbruddet raskt og at du får sikret hytta igjen, understreker Holth.

Dersom forsikringsgodkjent brann-, vann- eller innbruddsalarm har vært i bruk ved skadetidspunktet, slipper du også å betale egenandelen på forsikringen.

Unngå brann

Brannfaren er ikke over selv om du ikke bruker hytta. Vær spesielt oppmerksom når du tømmer ildstedet. Bruk godkjent beholder til oppbevaring av aske.

– Aske utgjør en stor brannrisiko og må ikke oppbevares i huset eller langs ytterveggene til hytta. Husk også å stenge gasstilførsel til apparater og ta ut kontakter, lyder anbefalingen fra Holth.

Mus og andre gnagere kan gi deg problemer med elektriske artikler dersom ledninger blir angrepet.

– Pass på å tette hull og sprekker. Stålull, silikon og byggskum fungerer godt, sier Holth.

God lufting

Temperaturforandringer og innestengt luft kan gjøre gjenåpningen av hytta til våren til en ubehagelig opplevelse.

– Sørg for å henge sengetøy luftig og la lufteluker være åpne. Da unngår du dårlig lukt og innestengt luft, sier Holth. (ANB)

Artikkeltags