Mangler hytter til utleie

Det er gode penger å tjene på å leie ut hytta i ferien. Etterspørselen etter utleiehytter er stor.

Det er gode penger å tjene på å leie ut hytta i ferien. Etterspørselen etter utleiehytter er stor. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det har blitt billigere for utlendinger å feriere i Norge.

DEL

Stadig flere utlendinger ønsker å feriere i Norge. Etterspørselen etter hytter til leie er økende.

– Vi sliter med å skaffe nok hytter til leie, sier salgs- og markedsansvarlig Pia Buen i Novasol i Norge.

Den svake kronekursen har gjort det billigere for utlendinger å feriere i Norge. Og svært mange ønsker å leie hytte.

– I dag har vi rundt 1.700 utleiehytter i Norge. Vi skulle gjerne hatt mange flere, men nordmenn liker ikke tanken på å leie ut hytta. Mange har et sterkt forhold til ferieboligen sin, og det sitter langt inne å la andre bo der, sier Buen.

Økonomiprofessor Tor W. Andreassen mener mange går glipp av mye penger når de ikke leier ut hytta.

– I Norge har vi ingen kultur for å leie ut. Særlig de over 50 har et anstrengt forhold til å la fremmede få tilgang til ferieperlen. Men de ville fått mye igjen for å la hytta bli brukt også når de ikke er der selv, påpeker Andreassen.

Han karakteriserer hytter som død kapital med lav avkastning. Regner man på hvor mye man bruker hytta gjennom året, og hva den koster å holde, vil man fort se at utleie kan være en god ekstrainntekt, mener han.

– Vurderer man hytta som et investeringsobjekt på samme måte som aksjer eller penger i banken, kommer hytta heldig ut. Den har en verdiøkning over tid, og man betaler mindre skatt enn om pengene står på konto. Men leier man i tillegg ut hytta, vil den være en investering som gir god avkastning og som har lav risiko, forklarer Andreassen.

I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter i Norge enn i Sverige og Danmark. Likevel er det færrest utleiehytter i Norge.

Det er registrert 440.000 hytter og fritidseiendommer her til lands. Det er bare 5.000-7.000 som leier ut hytta i løpet av året. Til sammenlikning er det i Sverige registrert 640.000 hytter, hvorav 20.000 leies ut hvert år.

I Danmark finnes det om lag 240 000 hytter. Der er det hele 63.000 som leies ut, mer enn en fjerdedel.

–  Bookingtallene våre for 2016 er svært positive, med en økning på nærmere 15 prosent fra i fjor på samme tid. Da sier det seg selv at vi har behov for flere utleiehytter, sier Buen.

Mange er tidligere ute enn vanlig med å bestille hytte for neste år, spesielt tyskerne, som er den største kundegruppen.

– Tyskerne foretrekker å leie hytte nær kysten, med Hordaland som en klar favoritt, etterfulgt av Vest-Agder og Rogaland. Danskene foretrekker Buskerud, Oppland og Telemark, med fjellområder og gode skimuligheter, sier Buen.

Nederlenderne drar helst til Hordaland, Buskerud og Sogn og Fjordane, mens sveitserne foretrekker Hordaland, Nordland og Sogn og Fjordane.

– Nordmennene selv reiser mest til Buskerud, Hordaland og Vest-Agder, ifølge Buen. (ANB)

Artikkeltags