Gasser oss med grillmat

Kyllingsnadder på grillen under grill-NM i fjor. Til helga er klart for årets NM.

Kyllingsnadder på grillen under grill-NM i fjor. Til helga er klart for årets NM. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Grillsommeren er i full gang på terrasser og i hager. Før sesongen er slutt, kommer vi til å proppe i oss grillmat 47 ganger!

DEL

Det er åtte flere grillmåltid enn for to år siden. Tallene kommer fram i undersøkelsen Norske Spisefakta som er laget av Ipsos MMI.

– Økningen er ganske overraskende. Det er sjelden vi ser så store endringer i norske spisevaner på så kort tid, sier researchansvarlig Gunnar Thoen i MatPrat, som står bak undersøkelsen.

Ifølge undersøkelsen er det Ingen griller så mye som familier med små barn. De setter til livs ikke mindre enn 62 grillmåltider i året.

Grilling er populært i alle aldersgrupper, opp til folk fyller 60 år. Da faller interessen betydelig.

– Det grilles mye over hele landet. Selv i Nord-Norge hentes grillen fram 38 ganger i sesongen. På Østlandet har antall grillmåltider for første gang passert 50, sier Thoen.

Bjørn Tore Teigen er en av Norges og verdens beste grillere I fjor ble han – sammen med resten av det norske landslaget – verdensmester i barbecue i USA.

– Når folk griller så ofte som de gjør nå, er det blitt viktigere å variere hva man legger på grillen. Mange er nok modne for å ta grillingen ett skritt videre enn bare å tilberede pølse, hamburgere og koteletter, sier Teigen til Newswire*.

Hans viktigste grilltips er å kontrollere temperaturen, slik at kjøttet verken blir tørt, svidd eller for lite stekt, men saftig og innbydende.

– Grillgafler burde vært forbudt. Stikker du i kjøttet med en gaffel, renner den gode kjøttsaften ut.

Han anbefaler å ha en varm og en kald sone på grillen slik at man kan flytte kjøttet etter behov.

– Dersom man kan starte en stund før maten skal serveres, er grilling ved lav temperatur over lang tid den perfekte måten å tilberede større stykker av svin eller lam på. Da beholder man saftigheten i kjøttet, og det blir ekstra mørt på tallerkenen.

Teigen har i åtte år ledet NM i grilling. Lørdag skal 15 lag konkurrere i en rekke ulike klasser for å vise bredden innen grillmat.

Lagene skal lage egne hamburgere, diske opp med et sunt grillmåltid med kyllingfilet, det er åpen klasse og den amerikanske klassikeren spareribs med egenkomponert barbecuesaus står også på menyen.

– Lagene tar konkurransen på største alvor, og maten bedømmes både av en fagjury og en folkejury. Men som all grilling ellers er dette en hyggelig og sosial sammenkomst. Her er alle velkomne til å lære mer om grilling, og mange av lagene deler også ut smaksprøver, sier Bjørn Tore Teigen.

– I år får vi besøk av den amerikanske barbecuemesteren Shannon Ford, som demonstrerer og vil gi smaksprøver på amerikansk barbecue. Grillingen foregår på en to-tonns smoker i ekte amerikansk stil

Grill-NM arrangeres av MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo lørdag 2. juni. (ANB)

*Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt er en av byråets kunder.

Artikkeltags