Grønne hverdagsvalg

Økologisk og energiøkonomisk: Middag hjemme hos Trude Iversen (bak) og Oline Skjåk lages for det meste fra bunnen. I dag står hjemmelaget taco på menyen. Det liker barna Jens (2 1/2) og Kaja (5 1/2) veldig godt.

Økologisk og energiøkonomisk: Middag hjemme hos Trude Iversen (bak) og Oline Skjåk lages for det meste fra bunnen. I dag står hjemmelaget taco på menyen. Det liker barna Jens (2 1/2) og Kaja (5 1/2) veldig godt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvor mye er du villig til å gjøre i hverdagen for at kloden skal bli et bedre sted å bo?

DEL

[Tønsbergs Blad] Ha en kjøttfri dag i uken eller velg to kjøttkaker og tre poteter til middag istedenfor omvendt. Heng ut tøyet i frisk luft for å spare en runde med tørketrommel. Sjekk og eventuelt bytt gamle tetningslister rundt dører og vinduer. Bruk led- eller sparepærer i hjemmet.

Fyll opp oppvaskmaskinen før du starter den. La steken tine i kjøleskap fremfor å bruke mikrobølgeovnen. Hell resten av tevannet på en kanne for senere bruk.

Sykle eller gå fremfor å ta bilen. Ikke bruk for mye oppvaskmiddel. Unngå å kjøpe hygieneartikler som inneholder parabener. Bytt ut kroppsoljen med en god olivenolje.

Prøv å handle en eller to ganger i uka framfor hver dag. Og husk at mye spiselig kan plukkes i naturene eller du kan dyrke selv.

– Alt vi kan gjør av små bidrag i hverdagen, er med på å gjøre en stor forskjell, sier Malin Norling til Tønsbergs Blad.

– Du må erkjenne at du faktisk kan gjøre en forskjell. Det lille hver familie gjør i hverdagen av grønne valg, nytter i den store sammenhengen, supplerer Kjerstin Bjønness.

– Litt er uansett bedre enn ingen ting, sier Trude Iversen.

Gjør så godt du kan

De tre mammaene snakker om vår tids store spørsmål. Hvordan bekjempe verdens miljø- og klimautfordringer som truer den menneskelige sivilisasjonen?

Sammen med familiene sine har de vært med på et miljøprosjekt om hvordan leve økologisk og mer energiøkonomisk i hverdagen. Prosjektet er ledet av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, initiert av Klimarådet på Nøtterøy og finansiert av Nøtterøy kommune. Sju familier på øya har deltatt.

– Mottoet er å gjøre så godt du kan i hverdagen for å leve mer klima- og miljøvennlig. Litt er mye mer enn ikke noe, sier Malin Norling, som sitter i kommunens klimaråd og var med å starte Miljøaksjonen på Torød.

– Mye handler om å få kunnskap til hvordan du enklere kan leve mer miljøvennlig, sier hun.

På samlingene har øko-familiene snakket om bruk av lys, vann og elektriske duppeditter. Om matkasting, matlaging og enkelt vedlikehold som redusere energiforbruket. Og om hvordan få en bedre, mer aktiv og klimavennlig transport.

– Å være med på prosjektet til Framtiden i våre hender har vært lærerikt og engasjerende. Vi har brukt hverandre som inspirasjonskilder for å finne bedre måter å løse daglige utfordringer på, sier Trude.

– Og på eget initiativ kommer vil til og samles igjen for å dele erfaringer, sier Kjerstin.

– Det er tilfredsstillende å vite at vi er med på å bidra til å løse klimautfordringene. Alle kan gjøre litt, sier Malin.

– Spis opp!

På møtene har familiene snakket om egne vaner på alt fra lysbruk, vannbruk og oppvarming til matlaging og transport.

– Bærekraftige matvaner kan prioriteres slik: Spis mindre kjøtt. Spis økologisk. Spis opp. Det synes jeg er en fin huskeregel, sier Malin og leser opp fra bakgrunnsmaterialet økofamiliene har fått utdelt fra Framtiden i våre hender.

Mammaene i familiene understreker at miljøprosjektet ikke har dreid seg om en konkurranse om å være best, men en måte å bli bevisst egne vaner og derigjennom forsøke å forandre det familiene selv ønsker å forandre.

– Mange av tiltakene er ikke bare miljøvennlige, men gir oss også bedre helse når vi for eksempel sykler fremfor å ta bilen eller sparer penger når vi handler dagligvarer to ganger i uka istedenfor hver dag, sier Kjerstin.

Et offer?

I samtalene har deltakerne lagt størst vekt på hvilken påvirkning vanene deres har på klima, men også på andre deler av miljøutfordringene.

– For mange kan «grønne valg» høres ut som om de må ofre noen goder?

– Det handler ikke om å gi avkall på noe, men å bli mer bevisst på forbruket i hverdagen. Kan jeg i dag henge ut tøyet for å spare en omgang med tørketrommelen? Slike bevisste valg handler det om. Snarveiene er ikke alltid de mest miljøvennlige, forklarer Trude.

– Vi må ikke bli fanatikere, men alle kan gjøre litt. Til sammen får det stor betydning for miljøet, sier Malin. (ANB-NTB)

Får støtte av Framtiden i våre hender: Les mer på tb.no

(ANB-NTB)

Artikkeltags