Gulvet påvirker alt

Kjølige farger mot varm gulvfarge skaper harmoni.

Kjølige farger mot varm gulvfarge skaper harmoni. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Når du skal finne maling eller tapet til veggene, er gulvet like viktig.

DEL

Du tror kanskje at den klassiske eikeparketten er en nøytral flate? Det er den ikke.

Gulvets farge er ofte det som påvirker de andre fargene i rommet mest. Husk derfor på gulvet når du skal finne maling eller tapet til veggene.

– Et eikegulv er faktisk ganske gult i fargen. Hvis man ikke tar hensyn til denne store, «gule» flaten når man fargesetter kan det bli helt feil, sier Bjørg Owren, adm. direktør i ifi.no.

For ekspertene er hensynet til gulvet en naturlig faktor i fargeutvelgelsen.

Den overflaten som påvirker de andre overflatene mest er ofte gulvet, som de i fleste rom er den største og mest belyste overflaten, mener interiørarkitekt Monica Billger i boken Färg ljus rum.

Det betyr at gulvets farge påvirker både lyset og veggfargene. Et gulv i varme farger, kan varme lyset i hele rommet, og et sterkt kulørt gulv som belyses ovenfra kan gi synlige gjenspeilinger på vegger og tak.

Gulvet påvirker hele rommet, mens en vegg påvirker bare et rom i rommet,

Første bud er å sette seg på gulvet med fargeprøvene – både maling, tapet og tekstiler. På den måten ser man alle fargene i rommet mot hverandre.

Fargen som så nærmest brun ut på kjøkkenbordet kan plutselig bli helt skitten når den sees mot stuegulvet.

Mye av nøkkelen i fargesettingen ligger i å tenke kontraster. Har man et varmt gulv, for eksempel en gulaktig eikeparkett, bør man huske på de kjølige kontrastene.

– Det er lett ikke å tenke på at et slikt gulv stjeler mye oppmerksomhet fordi det er varmt og intenst? ja, gult. Den største faren med slike varme gulv er at elementene i rommet «gror sammen», forteller interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

– Gjengroing unngås ved å trekke inn kjølige farger i interiøret. Velger man kun varme nyanser kan det bli en dårlig balanse og en litt kvelende følelse i rommet.

Og motsatt med et mørkt og kjølig gulv, da det kan lønne seg å integrere noen varme elementer.

Et annet godt råd for å unngå gjengroing er trekke inn noe blankt.

– Blanke elementer bidrar også til å gi et friskere uttrykk. Har du matte vegger kommer de bedre fram ved å kombinere med blanke tekstiler, sier Skifjeld. (ANB)

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør

Artikkeltags