6 av 10 kvinner gjør dette

60 prosent av kvinner i parforhold sier at vindusvasken vanligvis tas av dem. 27 prosent av menn sier det samme.

60 prosent av kvinner i parforhold sier at vindusvasken vanligvis tas av dem. 27 prosent av menn sier det samme. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Gamle kjønnsrollemønstre råder i norske hjem.

DEL

På spørsmål om hvem som vanligvis vasker badet, svarer 67 prosent av kvinner i parforhold at det er de som gjør det. Bare 22 prosent av menn sier det samme.

Store forskjeller

Størst forskjell er det på støvtørking. 72 prosent av kvinnene tar oftest denne jobben, mot 14 prosent av mennene, viser en spørreundersøkelse fra YouGov.

– Gamle kjønnsrollemønstre råder fortsatt når det kommer til rengjøringen av huset. Men det er forskjeller både mellom husholdningene og aldersgruppene. Selv tilhører jeg en generasjon hvor det ikke er uvanlig at menn vasker tøy og kvinner klipper plenen, sier fagsjef Stig Ronander for renhold i ISS.

I aldersgruppen 18-34 år er det 35 prosent av kvinnene som sier at det vanligvis er de som rengjør kjøkkenbenk og komfyr. Blant kvinner over 55 år er andelen dobbelt så stor.

Tror de gjør mye

Undersøkelsen avslører en påtakelig forskjell mellom kjønnene i hvordan man oppfatter at arbeidsfordelingen er.

Det er for eksempel nesten dobbelt så mange menn som kvinner som mener at ansvaret for vask av bad og toalett fordeles likt.

57 prosent av kvinner og 23 prosent av menn svarer at det er de som vanligvis tar seg av gulvvasken. Derimot mener 34 prosent av menn og 21 prosent av kvinner at jobben fordeles likt mellom de to.

– Kanskje forskjellene også skyldes ulik oppfatning av hva som er rent nok, sier Ronander til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Støvsuging

Én oppgave skiller seg ut. Nesten like mange menn som kvinner har hovedansvaret for støvsuging, viser undersøkelsen.

– Er det ikke noe med menn og duppedingser da? Menn har en tendens til å tenke «Hvordan løser jeg denne oppgaven enklest mulig» og tiltrekkes av arbeid som er automatisert, sier han.

Hos de profesjonelle vaskefirmaene er fordelingen mellom kjønnene mye jevnere enn hjemme hos folk flest.

– Av våre renholdere er 60 prosent kvinner og 40 prosent menn, og vi merker ingen forskjell på kjønnene i egnethet, sier Ronander.

Vasker mindre

Omtrent hvert tiende år utfører Statistisk sentralbyrå en grundig undersøkelse av hvordan norske menn og kvinner bruker tiden sin, der deltakerne fortløpende skriver ned hva de gjør, og hvor lenge. Den siste Tidsbruksundersøkelsen kom i 2010.

– Kvinner bruker mye mindre tid på rengjøring og annet husholdningsarbeid i dag enn for noen tiår siden, i takt med økt deltakelse i lønnet arbeidsliv. Blant menn har både tidsbruk og deltakelse økt. Men det er fortsatt markant flere kvinner enn menn som utfører renhold, og de bruker mer tid på det, sier Odd Vaage i Statistisk sentralbyrå.

Andelen yrkesaktive menn som tar del i husarbeid som matlaging og rengjøring, har økt fra 47 prosent i 1971 til 78 prosent i 2010. I samme periode har yrkesaktive kvinner redusert den daglige tiden til husarbeid med 1 time og 48 minutter.

Om de noen gang vil møtes på midten?

– Det vil jeg ikke gi noen spådom om, men avstandene blir mindre. Vi får følge med og se hva de kommende undersøkelsene viser, sier Vaage. (ANB)

Artikkeltags