Boligprisene faller

Boligprisene sank med 1,2 prosent i oktober.

Boligprisene sank med 1,2 prosent i oktober. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nedgang i salget på 9 prosent sammenliknet med oktober i fjor.

DEL

Det moderate boligprisfallet fortsatte i oktober, som var en av de svakeste oktobermånedene på boligmarkedet de siste ti årene. Fallet vil fortsette ut året.

- Selv om vi fremdeles er på et rekordnivå i antall solgte boliger totalt i år, så var det noe mindre aktivitet i oktober enn normalt. Vi må tilbake til 2010 for å finne en oktober-måned med færre solgte boliger enn i år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge da han presenterte den månedlige boligprisstatistikken onsdag.

Boligprisene sank med 1,2 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned 0,1 prosent fra måneden før. Boligprisene er likevel 5,6 prosent høyere enn for ett år siden, viser tallene fra Eiendom Norge.

Det ble solgt 8.022 bruktboliger i oktober. Det er en nedgang på 9 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Hittil i år er det solgt 78.722 boliger, noe som er 4,1 prosent flere enn til samme tid i fjor.

- Det har aldri blitt omsatt så mange eiendommer i løpet av et år, noe som er veldig positivt for markedet. De som ønsker å selge får solgt ganske så raskt, og de som ønsker å kjøpe, finner noe ganske raskt, sier styreleder Leif Laugen i Eiendom Norge til NTB.

Christian V. Dreyer er adm. dir. i Eiendom Norge.

Christian V. Dreyer er adm. dir. i Eiendom Norge. Foto:

Som normalt for året, har det i oktober blitt stadig færre boliger for salg. Det kan bidra til økt etterspørsel etter boligene i markedet og dempe den negative prisutviklingen. Den moderate trenden i prisutviklingen forventes å fortsette ut året.

- Det er tradisjon for det. Grunnen er at mange av kjøperne trekker seg fra markedet, sier Laugen.

Ved utgangen av oktober var det 13.605 boliger til salgs, noe som er 3 prosent færre enn for ett år siden.

Det tok i gjennomsnitt 35 dager å selge en bolig i oktober, mens det tok en dag mer i oktober i fjor. Kortest salgstid var det i Oslo, der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 17 og 18 dager å selge, mens det i Stavanger og Kristiansand tok henholdsvis 54 og 53 dager.

- Det norske boligmarkedet er nå preget av stadig større regionale forskjeller, selv om i de fleste regioner har vært god aktivitet. Blant annet har utfordringene i Rogaland forsterket seg ytterligere i oktober, med en nedgang i antall salg på 27,6 prosent sammenlignet med oktober i 2014, sier Dreyer.

(ANB-NTB)

Artikkeltags